Има смисъл и е нужно Република Северна Македония да направи промени в своята конституция, заяви президентът на Австрия Александър Ван дер Белен на съвместна пресконференция с президента на Северна Македония Стево Пендаровски. Това съобщава БТА.

Става дума за промени, с които българите трябва да се запишат като държавотворен народ в Република Северна Македония така, както са записани останалите етнически групи в страната. Чрез т.нар. френско предложение, което според различни националистичекси кръгове у нас България не е трябвало да приема, българските интереси в югозападната ни съседка станаха приоритет на целия ЕС. Скопие не може да започне преговори с ЕС преди да приеме тези промени.

"Направихте тежък, но правилен избор, бъдещето ви е в ЕС. Имаме добри отзиви за скрининг процеса, който се провежда в момента и ви насърчаваме да направите промените в конституцията, след което процесът за присъединяване към ЕС да върви по план", заяви австрийският президент.

Той не пожела да коментира вътрешнополитическите различия в страната по отношение на промените в конституцията, но заяви, че ще призове всички политически групи в парламента да размислят за рисковете в дългосрочен план. Ван дер Белен посочи, че промените в конституцията "не би трябвало да се драматизират".

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски припомни, че ангажиментът за вписването на българите в конституцията на страната е приет с приемането на преговорната рамка и "тези, които смятат, че могат да направят по-добра преговорна рамка, не познават процедурите в ЕС".

"Ако някой може да договори по-добра преговорна рамка, аз ще бъда първият, който ще го поздрави, но го уверявам да не се опитва да го направи, защото няма да има шанс да се предоговори нещо, което е договорено с 27 страни членки на ЕС, включително и България", посочи Пендаровски.

По думите му единственият начин да се постигне мнозинство от две трети в парламента, е да се разговаря с опозицията и с аргументи да бъде показано, че самият акт на вписването на българите и други общности в конституцията "по никакъв начин не заплашва македонската независимост, суверенитет и европейския път" на страната.

Пендаровски посочи, че се надява работната група, която ще подготви конкретните предложения за промени в конституционните текстове, ще го направи "прилично бързо" и те ще влязат в парламентарна процедура.

"Ако до края на ноември няма мнозинство от две трети в парламента, ще бъдем блокирани, този път със собственото си решение. Ако опозицията реши да не участва в работната група или Комисията по конституционните въпроси в парламента, е ясно, че и аз да се опитам да организирам разговор, те няма да се включат в него. Мисля, че грешат. Призовавам ги да се включат на експертно и политическо ниво и да изложат своите аргументи. Когато се сблъскате с аргументите на двете страни, предполагам, че и те ги имат, ще видите, че говорим за неща, които сме направили преди 22 години. Ние сме установили стандарти за защитата на малцинствата, ние тук ги наричаме части от народи, така че няма спор, че ако добавим още две или три общности, които живеят тук, независимо от техния брой, българите са около 3500 души, Северна Македония със сигурност няма да пропадне", каза Пендаровски.

Толкова бяха онези, които се регистрираха като българи при последното преброяване в Република Северна Македония. Хората с българско гражданство обаче са над 160 хиляди.

На въпрос дали може да се очаква да бъдат поставени и нови условия на страната по време на преговорния процес, Пендаровски отговори, че не би трябвало, но и никой не е можел да предвиди условията, които България е поставила през последните две години.

"Защото имаше пълен консенсус, в който българското правителство участваше през 2017, 2018, 2019 г., когато с промени в конституцията добавихме Северна към Македония, имаше общ консенсус, че няма да има нови искания. И сега логичният въпрос е, ако направим тези конституционни промени, дали утре или вдругиден някоя друга членка или държава, която ни блокира преди 2,5 години, няма да се сети да направи ново искане? Надявам се да не се случват такива неща”, каза Пендаровски, който заяви, че самият ЕС не трябва да позволява на нито една държава членка да проблематизира нечие влизане в ЕС "с нещо, което няма нищо общо с реалните критерии, ценности и принципи, за които е създаден и за които той съществува".

"Блокирането на държава поради исторически въпроси е незаконно и не трябва да се допуска в съвременна Европа", каза Пендаровски.