Токсико-химичен анализ показва наличие на метамфетамини в кръвта на Георги Семерджиев, който на 5 юли уби две млади жени пред мол "Парк център" в София.

След перипетии днес делото продължи с изслушване на 21 вещи лица, направили различи експертизи.

Залата обаче се разбуни, когато стана ясно, че вещите лица правили въпросната "уличаваща" токсикологичната експеритза, са категорични - дадената им кръвна проба е била компрометирана. Тя е била в минимални количества и замразена. Това на практика е попречило да се установи кога и в какви количества е била приетата дрога. Няма данни за количеството наркотик, тъй като лабораторията не извършва такъв анализ, стана известно при разговора с експертите, съобщава БТА.

За алкохол пък било изначално невъзможно да се изследва, защото кръвта била замразена.

По-късно стана ясно, че следващата - съдебно-химическата експертиза, базирана на кръвна проба, взета малко след инцидента, твърди за липса както на наркотици, така и на алкохол и лекарства в кръвта на водача, който дотогава има десетки нарушения, включително - и прокурорско обвинение, че е избягал преди време след установяване, че шофира дрогиран.

Разликата в заключенията, поясниха вещите лица пред съда, идвала от различните методи на изследване. Две вещи лица обясниха, че разликата е вследствие чувствителността на използваните методи при двете експертизи. Методите, с които е направена съдебно-химическата експертиза, биха показали положителна проба за наркотици, но при определена концентрация.

По-точно бе изтъкнато, че при амфетамини чувствителността при това изследване е само при 70 единици и нагоре. Под тази мярка, тестът не може да бъде категоричен.

Самият Семерджиев отказал повторно да даде кръвна проба, която да изясни спорните моменти.

Както Клуб Z писа, след ПТП-то късно вечерта на 5 юли, Семерджиев се прибра и си легна. Пробите са му взети принудително, но чак след като бе открит и отведен на следващия ден, и след като е премината цялата тромава процедура чрез съдия.

Иначе днес по делото се прие също така заключение от експертиза, че 0.65 грама вещество, открито в табакера е метамфетамин.

Съдът и страните по делото приеха и изводите от видеотехническа експертиза на записи на камерите, заснели катастрофата, както и на други видеозаписи от района. Вещото лице посочи, че на част от записите се вижда човек, който леко тича, накуцвайки с десния крак и без една обувка. Съдът даде указания на Семерджиев да застане с гръб към съдебния състав, който направи констатации, че две от татуировките по главата на подсъдимия и една на врата му наподобяват тези от кадри по друга от видеотехническите експертизи.

ДНК експертиза на биологичен материал от натривка, взета от скоростния лост на автомобила на Семерджиев, показва, че иззетата проба е от подсъдимия, както че и той е управлявал последно превозното средство, стана известно по време на заседанието. Това съобщава БТА.

Според автотехническата експертиза Семерджиев не се е движил с по-малко от 166 км/ч. непосредствено преди катастрофата. Пълният спирачен път при тази скорост е над 190 метра, посочиха експертите. Те добавиха, че подсъдимият е имал техническа възможност и достатъчно разстояние да спре, ако е възприел червения светофар, когато е светнал за него. 

От съдебно-психиатрична експертиза стана известно, че при разговор с психиатър Семерджиев споделил, че е употребявал от време на време амфетамин, метамфетамин и други вещества, както и че може би е взел метамфетамин от 5 до 7 дни преди задържането му.