Шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин може би използва влиянието си в Русия, за да се представи като претендент на президентските избори в страната през 2024 г., предаде Институтът за изследване на войната (ISW) на 28 март. Притежаваната от него Федерална информационна агенция публикува интервю на Пригожин с руски журналисти от RT и РИА Новости и на 14 март, в което бизнесменът е заснет как имитира начина, по който руският президент Владимир Путин води публичните си срещи.

Експертите от ISW предполагат, че Пригожин или се подиграва на Путин, или намеква, че може да стане руски президент. Този стил е необичаен за бизнесмена, тъй като публичните му видео изявления обикновено не са в толкова стерилен формат. Пригожин обикновено избира да се снима с широки кадри на бойни полета или в динамични, но инсценирани видеоклипове, които да го представят като откровен и суров. Пригожин също използва интервюто, за да повтори предишните си аргументи за необходимостта да се насади твърдолинейна идеология у руските бойци и да намекне, че руското министерство на отбраната умишлено лишава "Вагнер" от боеприпаси. 

Пригожин направи саркастично изявление на 11 март, в което обяви, че ще се кандидатира за президент на Украйна през 2024 г. По този начин, според виден руски учен, цитиран от ISW, той имплицитно насърчава наратива, че ще се кандидатира на президентските избори в Русия през същата година.

Пригожин атакува директно президентската администрация на Путин на 18 януари, като изтъкна, че някои нейни служители са предатели, които искат Русия да загуби войната в Украйна. Той също отрече твърденията на Кремъл, че Русия се бие с НАТО в Украйна и постави под съмнение дали в Украйна действително има нацисти, както Кремъл – и конкретно Путин – непрекъснато твърди.

Бившият руски офицер и осъден военнопрестъпник Игор Гиркин (един от критиците на Пригожин) се пошегува на 26 март, че Пригожин е като Юлий Цезар, с изключение на това, че римлянинът постига военни победи, преди да агитира за политическото си издигане – вероятно имайки предвид неуспеха на Пригожин да изпълни своето обещание да превземе Бахмут до септември 2022 г. 

Шефът на "Вагнер" признава "сериозни щети" на неговите сили

Шефът на руската частна военна компания "Вагнер“ днес заяви, че боевете за поемане на контрола над украинския град Бахмут "практически унищожили" украинската армия, но също така "нанесли сериозни щети" на неговите сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Сраженията за Бахмут днес вече на практика унищожиха украинската армия, но за съжаление също така нанесоха сериозни щети на частната военна компания "Вагнер", заяви шефът на "Вагнер“ Евгений Пригожин.

За отбелязване е, че ТАСС обръща внимание само на част от изявлението на Пригожин – тази за “унищожението на  украинската армия“, без да отбележи отбелязаните от шефа на “Вагнер” понесени щети.

Британското министерство на отбраната дава друг поглед върху сраженията за Бахмут – че украинските войски са изтласкали руските наемници, стремящи се да поставят под контрол важен път за доставки за армията на Киев, съобщи ДПА. 

Британските военни експерти отбелязват, че преди това наемниците от "Вагнер" са се намирали "на няколкостотин метра" от пътя.

Министерството на отбраната в Лондон отбелязва също, че е имало недостиг на жива сила в редовете на “Вагнер”, след като от наемническата армия били освободени 5000 от  затворниците, наети да се сражават. 

Русия сменя командира на Източния военен окръг?

Руски и украински източници спекулират, че генерал-лейтенант Сергей Кузменко ще замени генерал-полковник Рустам Мурадов като командир на Източния военен окръг, посочва ISW. Преди това Кузменко е бил командир на 6-та общовойскова армия от 2015 до 2019 г., а напоследък е действал като началник на отдел в Академията на Генералния щаб на руските въоръжени сили. 

Кузменко никога не е заемал командна позиция, сравнима с ролята на командир на военен окръг, и назначаването му би било необичайна стъпка, твърди ISW. Съобщава се, че руските военни власти са уволнили Мурадов поради неуспехи на бойното поле и значителни загуби в Донецка област. Няма индикации, че Кузменко би бил по-добре подготвен да успее да организира настъпателните операции. ISW все пак отбелязва, че не е забелязал индикации да е извършена подобна рокада.