Българин е сред седем задържани по подозрение за подготвян атентат в Белгия, предаде БТА.

Агенцията цитира белгийски медии, позовали се на изявление на федералната прокуратура.

Сънародникът ни се казвна Сергей Р., роден през 2003 г., твърди в. "Льо Соар".

Петима от заподозрените са белгийци, а един е турчин.

Осем души са били арестувани вчера при едновременна хайка в Брюксел, Антверпен и Ойпен. Един е бил по-късно освободен. Повечето задържани са на по 20 години.

Задържаните са обвинени в участие в дейността на терористична група, а петима от тях - за подготовка на терористичен удар.

По-рано медиите отбелязаха, че задържаните са свързани с джихадисти от групировката “Ислямска държава” (ИД). Тя пое отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2016 година. Тогава бяха взривени летище „Завентем“ и метростанция „Маалбеек“. Тогава загинаха 35 души, включително тримата атентатори.

Според белгийската федерална прокуратура става дума за подготовка на атентат, като мрежите в Брюсксел и Антверпен са били във връзка помежду си. Не се уточнява кои са били потенциалните мишени.

Задържаните в Антверпен трима белгийци и турчин са обвинени в участие в действия на терористична група и разпространение на послания с цел подбуда към терористични действия и опит за убийство в терористичен контекст.

Срещу българина Сергей и турския гражданин са повдигнати обвинения в участие в дейността на терористична групировка.

Арестите в Брюксел са извършени в кварталите Моленбеек, Скаарбеек и Завентем. Моленбеек е известен като люпилня на ислямисти, а другите два квартала имат значително имигрантско население от Северна Африка и Близкия изток. Именно в Скаарбеек и в Моленбеек са живели последно атентаторите, окървавили Брюксел през 2016 г. и Париж през ноември 2015 г.

Задържаните ще бъдат изправени в понеделник пред съд, който упражнява контрол върху временното задържане.