- Г-н Добрев, водач сте на листата на ГЕРБ в Хасково. Как върви кампанията?

Освен водач в Хасково съм и последен в листата на 24-ти МИР София.  Хората могат да ме подкрепят преференциално и тук.

А кампанията е към своя край. Всички хора ме питат за инфлацията. Нито един човек не ме е попитал за правосъдната реформа, например.

- Ако спечелите изборите и сформирате кабинет, ще успеете ли да решите проблемите и да се справите с управлението на страната?

Много, много трудно. Но сме доказали, че имаме експертния потенциал и можем да извадим страната от всяка криза.

- Каква криза има в България в момента?

Всъщност кризите са не една, а няколко. Има криза в публичните финанси. Според доклада на Министерство на финансите дупката в последния бюджет на Асен Василев е 12 млрд. лева или 6,8% от БВП. Това означава, че ние вече не отговаряме на условията за влизане в Еврозоната и по втори критерии - имаме дефицит по-голям от 3%. Това дори не е най-лошото. По-лошото е, че ако не се стабилизират публичните финанси, ние навлизаме в дългова спирала. В средносрочната фискална рамка на МФ е записано, че при продължаване на същите политики, през 2024 ще имаме дефицит от 14,5 млрд. лева и още толкова през 2025. Това са 41 млрд. лева нов дълг само за 3 години като последствие от финансовата политика на Асен Василев и неговата „Промяна“.

- Хората не могат да си представят тези милиарди. Те за тях нищо не означават...

Права сте! Знаете ли кога България започва да трупа дълг? През далечната 1985 година. Двамата с вас сме били още деца. От тогава до ден днешен сме натрупали 37 млрд. лева общо вътрешен и външен дълг. Тоест за 37 години 37 милиарда или средно по 1 млрд. лева на година. След Асен Василев и неговата „Промяна“ трябва само за 3 години да изтеглим 41 млрд. – това е повече отколкото за всички 37 години преди това.

- Да, но служебният министър на финансите Росица Велкова единия ден каза, че ще фалираме, а другия ден се отрече. Кое е вярното?

Всъщност и двете са верни. Ако продължим с финансовата политика на „Промяната“, ще фалираме като държава за няколко години. Никой няма да ни дава повече кредити и ще дойде Международният валутен фонд да ни спасява. От друга страна, ако публичните финансите се управляват разумно оттук нататък, ще се спасим от този сценарий.

- Звучите сякаш положението няма как да бъде по-зле.

Всъщност има как, нека да използваме лозунга на самата „Промяна“. Защото сега „Промяната“ вземат заеми и с тях вдигат пенсии и доходи. Положителното е, че сме във валутен борд. Мога да се обзаложа, че ако не бяхме в борда, от „Промяната“ щяха да пуснат печатницата на БНБ. Тогава щяха да печатат пари и с напечатаните да вдигат възнагражденията. В такъв случай нямаше да се усеща като 1997 година,  щяхме наистина да се върнем в 1997-ма.

- Вашите тези са по-непопулярни. Как ще убедите хората?

Много е трудно да се бориш срещу популизма с реализъм. Аз се надявам, че хората ще са достатъчно мъдри и ще "отсеят зърното от плявата".

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ