Белият дом заяви, че разполага с нови доказателства, че Русия се е обърнала отново към Северна Корея за оръжия за войната в Украйна, предлагайки сделка, която ще осигури на Пхенян дефицитни храни и други стоки в замяна, предаде Асошиейтед прес.

Това е последното обвинение, че Русия, отчаяна за оръжия и ограничена от санкции и контрол върху износа, се обръща към т.нар. "престъпни държави", за да й помогнат да продължи 13-месечната война.

„Като част от тази предложена сделка Русия ще получи над две дузини видове оръжия и боеприпаси от Пхенян“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби. „Ние също разбираме, че Русия иска да изпрати делегация в Северна Корея и че Русия предлага на Северна Корея храна в замяна на боеприпаси.“

Администрацията по-рано разсекрети разузнавателни данни, за да представи доказателства, че Иран е продал стотици нападателни дронове на Русия през лятото и че руската частна наемническа групировка "Вагнер" е получила оръжия от Северна Корея, за да продължи бойните си действия в Украйна.

Експерти смятат, че продоволствената ситуация в Северна Корея е най-лошата от 11-годишното управление на Ким Чен Ун, но все още казват, че не виждат признаци на предстоящ глад или масова смърт. Ким обеща да засили държавния контрол върху селското стопанство и да предприеме други стъпки за увеличаване на производството на зърно, съобщиха севернокорейските държавни медии по-рано този месец.

Държавният секретар Антъни Блинкън каза миналия месец, че разузнаването на САЩ предполага, че Китай обмисля предоставянето на оръжия и боеприпаси на Русия, въпреки че служители на Белия дом казаха, че все още не са видели доказателства, че Пекин е продължил с доставката на оръжие.

Огласяването на усилията на Русия да получи оръжия от Северна Корея е само поредният пример за това, че администрацията на Байдън разхлабва ограниченията върху сведенията на разузнаването и ги прави публични в хода на тежката война в Украйна.

Администрацията заяви, че се е опитала да разпространи констатациите на разузнаването, така че съюзниците и обществеността да останат наясно с намеренията на Москва, а руският президент Владимир Путин да обмисли действията си.

По-рано в четвъртък Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите обяви санкции срещу словашкия гражданин Ашот Мкртичев, твърдейки, че се е опитал да улесни оръжейните сделки между Русия и Северна Корея.

Кърби каза, че Мкртичев е в центъра на новата сделка между Северна Корея и Русия, която все още не е завършена. Той добави, че САЩ не разполагат с доказателства, че Мкртичев е участвал в по-ранното прехвърляне на оръжия на руската група Вагнер, чиито наемници са били в центъра на продължилата месеци битка за източноукраинския град Бахмут.

Министерството на финансите каза, че между края на 2022 г. и началото на 2023 г. Мкртичев е работил със севернокорейски служители, за да получи над две дузини вида оръжия и боеприпаси за Русия в замяна на пътнически самолети, суровини и стоки, които да бъдат изпратени в Северна Корея.

Мкртичев е работил заедно с руски гражданин, за да намери товарен самолет, който да достави стоки до Северна Корея при обмена.

„Русия е загубила над 9000 единици тежка военна техника от началото на войната и благодарение отчасти на многостранните санкции и контрола върху износа Путин се опитва все по-отчаяно да ги замени“, каза министърът на финансите Джанет Йелън. „Схеми като оръжейната сделка, която това лице се опитва да постигне, показват, че Путин се обръща към доставчици от последна инстанция като Иран и КНДР.“

Глобално изолираната Северна Корея се стреми да подобри отношенията си с Русия, след като нахлуването й в Украйна доведе до лавина от санкции от Запада и широко международно осъждане.

Всяка оръжейна сделка с Русия би била нарушение на резолюциите на ООН, които забраняват на Северна Корея да изнася или внася оръжия от други страни.

Северна Корея е единствената държава освен Русия и Сирия, която признава независимостта на подкрепяните от Русия сепаратистки територии Донецк и Луганск в Източна Украйна.