Неясен победител и оспорвано трето място. Пет формации със сигурно представителство в следващото Народно събрание, а две близо до 4%-вата бариера.   

Това сочат данните на агенция "Тренд" от последното национално представително проучване преди парламентарните избори на 2 април. Те са доста подобни на изнесените вече от други социологически агенции.

Изследването е проведено между 22 и 29 март 2023 г., сред 1004 души с ефективни интервюта с респонденти на 18 плюс. Методът е пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблети. Направено е по поръчка на Nova Broadcasting Croup.

"Въпросите са повече, отколкото отговорите", отбеляза в петък по Нова тв Димитър Ганев.

Три остават основните въпроси, които не могат да намерят категоричен отговор – победителят от изборите, третото място, както и броят формации, които ще получат парламентарно представителство.

Практическият паритет между коалициите ГЕРБ-СДС (26,4% от гласуващите) и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (26,1% от гласуващите) се запазва. Регистрираме по-силна мобилизация на ГЕРБ-СДС в хода на кампанията.

На минимална дистанция от половин процент сред гласуващите остават ДПС (13,7%) и „Възраждане“ (13,3%).

Проучванията се осъществяват само на територията на България и очакваният по-голям резерв на формации като ПП-ДБ и ДПС сред избирателите в чужбина би могъл да наклони везните в тяхна полза, припомнят от "Тренд".

БСП е със сигурна пета позиция, разполагайки със 7,3% от гласуващите.

Сред по-малките формации, най-голям шанс за представителство в 49-тото Народно събрание има коалицията „Левицата“ (3,6% от гласуващите), следвана от „Български възход“ (3,5% сред гласуващите). „Има такъв народ“ остава с 3% сред гласуващите.

5,2% посочват опцията „не подкрепям никого“. Резултатът от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори.

48% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас, което се равнява на малко над 2,6 милиона избиратели.