"Днес гледам хората на Лаура Кьовеши от Европейската прокуратура са се разшетали из София, като правят обиски заради възможна корупция и злоупотреба със средства на ЕС. Както са я подкарали в Министерство на здравеопазването (МЗ) ми се струва, че скоро Кьовеши ще шета и в техния двор, защото със същите европейски средства ще бъдат закупени и тези шест хеликоптера."

Това написа във фейсбук профила си Георги Гвоздейков, бивш директор на закритото вече дружество, което трябваше да управлява медицинската помощ по въздух - "Хели Мед Сървиз" -  кандидат за депутат от обединението "Продължаваме промяната-Демократична България", втори в листата в Сливен. 

Гвоздейков визира проверките на Европейската прокуратура за ремонта на жълтите павета, като прогнозира, че това ще се случи и с търга на служебното правителство за медицинската помощ, изброявайки хронологията на избора на доставчика - този, подал най-високата оферта.

"Вчера на тържествена церемония в министерство на здравеопазването е подписан договорът за доставката на шестте нови хеликоптера за спешна медицинска помощ по въздух. Адмирации! Браво!

Днес гледам хората на Лаура Кьовеши от Европейската прокуратура са се разшетали из София, като правят обиски заради възможна корупция и злоупотреба със средства на ЕС.

Както са я подкарали в МЗ ми се струва, че скоро Кьовеши ще шета и в техния двор, защото със същите европейски средства ще бъдат закупени и тези шест хеликоптера.

Не, не злорадствам, напротив направих всичко възможно да съдействам и положих неимоверни усилия да бъде изградена системата HEMS в България по прозрачен и ефективен начин. Без съмнения за корупция и сделки на тъмно.

Да, сега съмненията стават все по-големи, защото начинът, по който се случва тази сделка е непрозрачен, прикриват се събития, които възпрепятстват конкуренцията и отново се създават предпоставки за корупция!", написа Гвоздейков.

И изброява:

"Ето и фактите, които разкриват цялата картина на задкулисие:

  1. МЗ обявява обществена поръчка за закупуване на шест хеликоптера за HEMS с всичко необходимо, свързано с въвеждането им в експлоатация с прогнозната стойност за обществената поръчка 102 589 827,80 лв. без ДДС, като цената за един брой е 16 501 642,71 лв. без ДДС.
  2. Заложен е критерий за отстраняване за всеки участник, който представи предложение, което надвишава общата прогнозна стойност или посочените максимални прогнозни стойности на един брой хеликоптер. 
  3. По време на периода за получаване на предложения (оферти) от изпълнители, на 16.09.2022 г. МЗ получават писмо от Airbus Helicopters, а на 29.09.2022 г. от Bell Textron INC, които изразяват становища, че част от поставените изисквания правят изпълнението на поръчката невъзможно за определената прогнозна стойност (цена) и това възпрепятства подаване на предложения от тяхна страна. От писмото на Airbus Helicopters става ясно, че са готови да представят предложение, ако бъдат ревизирани изискванията съгласно цените на пазара.
  4. Накрая оферта подава само един участник Leonardo S.p.A. за 123 363 956 лева, като обаче общата прогнозна стойност е надвишена с близо 21 милиона лева или 3,5 милиона в повече за всеки хеликоптер, което веднага следва да е предпоставка за отстраняване на участника от процедурата съгласно правилата на МЗ.

Или иначе казано:

Министерство на здравеопазването ПРЕНЕБРЕГВА исканията на другите потенциални участници, НЕ прекратява процедурата и НЕ стартира коригирана такава, както и НЕ отстранява единственият участник, подал оферта със завишена цена, а прави процедура по директно договаряне ТОЧНО и САМО с него.

Ако това не е тъмна сделка, кое е?

До кога трябва да ви търпим?

Едни и същи хора в държавата, да ни правят на глупаци всички!"

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!