„Изборите са в историята. Резултатът ни е незначителен. Но в сравнение с какво? След цели години в обществения фризер (десет с кратки епизодични изключения), след хиляди ехидни припомняния на уж големи грехове, след бягствата на „наши“ към еничарския корпус на съвременния български халифат – НДСВ пак се появи, проговори и се поизправи.“

Така председателят на НДСВ Станимир Илчев коментира резултатите от парламентарните избори и мисията, която партията има в България.

И призова:

„Не се взирайте в резултата. В него няма особен смисъл.“

„Важно е, че във всяка област има гласове за нас, чисти и смели гласове. Резултатът ще се промени и това вече започва. Сега има горчивина, няма униние. Зад нас са 22 години. Все едно е било вчера. Нека ветераните ги разкажат, на децата си, на внуците. Нека призовем българите да не се отказват от онова трудно занятие – отсяването на зърното от плявата“, каза още Илчев.

Той припомни, че 6 април е знакова дата за НДСВ. Защото на нея през 2001 г. завърналият се в България Симеон Сакскобургготски заяви от „Врана“:

„Скъпи мои съотечественици, този ден е повратен в моя живот. В продължение на десетки години страдах, както и вие, по неосъществената ни съдба. Но никога не съм губил вярата в една свободна и силна България“.

„Царят е жив. „Врана“ е там. Ние сме тук. Мисията на НДСВ в България е като мисията на българите в Северна Македония – немногобройни засега, но упорити, неизтребими, посветени. Горчивината е разбираема. Унинието е недопустимо“, завършва Станимир Илчев.