Руският петрол от сорта "Уралс" се търгува над поставения от Г-7 ценови таван от 60 долара за барел. Това става за първи път от налагането на санкцията. Причината - решението на картела ОПЕК+ да съкрати добивите с над 1 млн. барела на ден. 

Въз основа на ценовия таван на Г-7, ЕС и Австралия, руският петрол Уралс може да се търгува в щатски долари, само ако се продава под 60 долара за барел.

Според информация на Ройтерс от търговци на петрол, тъй като има период от време, през който се оценяват петролните товари, все още е възможно сделките да бъдат осъществени под този ценови таван в зависимост от времето на тяхното сключване.

Припомняме, че цената на черното злато расте през цялата седмица, влючително за световния бенчмарк "Брент" и за американския лек суров петрол WTI. 

В същото време руската рубла потъна до над 80 рубли за долар, заради по-ниското предлагане на чуждестранна валута и изтичането на капитали, съчетани с ограничена ликвидност, натежават повече от подкрепата, идваща от относително силните цени на петрола.

И още лоши новини за Москва - бюджетните приходи от петрол и газ, които основно пълнят хазната, бележат пореден срив през март, когато отбелязват спад надолу с 43%.

Русия регистрира приходи във федералния бюджет от продажби на петрол и газ за близо 688,2 млрд. рубли (около 8,67 млрд. долара) през март, което е малко повече от февруари с приходи за 521,2 млрд. рубли, но значително по-малко от март 2022 г., когато приходите от продажби на петрол и газ надхвърлиха 1,2 трилиона рубли.