Общото събрание на “Левски”, което трябваше да се вдигне капитала на акционерното дружество, за да се продадат акции и съберат пари за дълга към НАП, премина напрегнато и затвърди разделението на "Герена".

Наско Сираков и подкрепящите го отстраниха икономиста Петър Ганев от Надзорния съвет, той бе представител на привържениците. По-късно стана ясно, че изпълнителният директор Иво Ивков реално също е бил освободен, след като в последните месеци се публично се противопостави на ходове на Сираков и клубния спонсор “Палмс бет”. "Отлюспването" на двамата е свързано - виж по-долу как.

Формално уволнението на Ивков ще стане факт на заседание на Управителния съвет в следващите дни.

"Днес се извърши поредното посегателство срещу левскарството. Представителят на привържениците на “Левски” беше отстранен от Надзорния съвет с мотиви, които според мен звучат изключително неприемливо - това бил човек, който си позволява да изразява мнение и не слуша кукловодите в “Левски”.

По-конкретно, защото обявил по медиите, че изпълнителният директор г-н Ивков си вършел добре работата. Ние заставаме твърдо зад това мнение", обяви Димитър Костадинов, председател на дружеството “Левски на левскарите”, пред журналисти.

Той призова Сираков да прехвърли акциите си на “Левски на левскарите”, създадено с тази цел през м.г.

“Напуснахме Общото събрание, защото не искаме да продължаваме да участваме в този фарс. Розовият балон, в който живяхме около година, се спука окончателно”, добави Костадинов.

И добави, че феновете подкрепят напълно старши треньора Станимир Стоилов и изпълнителния директор Ивайло Ивков. 

"Те трябва да преценят дали могат да продължат да работят в тази обстановка. Прогнозата ми не е добра и не очаквам светло и безпроблемно бъдеще. Напротив", рече още запалянкото.

Иво Ивков ще напусне поста изпълнителен директор на "Левски" с решение на клубното ръководство и мажоритарния собственик Наско Сираков, каза самият той.

"Моето освобождаване беше оповестено от мажоритарния собственик по време на събранието. Няма скандали между този и онзи. Обясних го и на събранието", заяви Ивков пред медиите.

"Аз нося отговорност за всяко едно мое движение през последната година и половина. Дано не загубим всичко, което градихме през тези месеци. Притеснен съм”, каза Ивков.

Наско Сираков отказа да застанеи пред медиите, а насрочи пресконференция чак за вторник, 11 април.

Станимир Стоилов: Няма да ви изненадам с моите отговори

Станимир Стоилов отказа да коментира събитията на Общото събрание на клуба. Той обясни, че предвид съботния мач с "Локомотив" (София), ще говори на пресконференцията преди него, но по-вероятно след края. 

Мъри и днес бе запитан от журналисти дали остава в "Левски", след като човекът, с който работи пряко и подкрепя - Иво Ивков, реално вече не е директор.

"Сега разбрах какво се е случило на Общото събрание. За мен лично е по-важно, че "Левски" има мач след два дни. Утре или вдругиден ще кажа, каквото искам да казвам и моето решение. По-важно е мачът да мине и след това ще разберете всичко. Отборът трябва да се концентрира, не искам преди това да има напрежение", започна треньорът.

"Разбрах само откъслечни неща. Това, което се е случило с отбора на "Левски" в последната година, е видно. Всичко е видно на книга, на тефтер и на терена. Не мога да знам оттам нататък какво е станало", добави Стоилов.

"Няма да ви изненадам с моите отговори. В момента най-важно е "Левски" да спечели мача с "Локомотив" (София). Моите отговори няма да избягат, умни сте, ще разберете за какво става въпрос", завърши Станимир Стоилов.

Причината да сменят Петър Ганев е освобождаването на Ивков

Икономистът Петър Ганев, представител на част от феновете на "Левски" в управлението, но освободен днес от Надзорния съвет, разкри каква е причината за това. Нужно е решение, като например смяна за изпълнителния директор, да се вземе единодушно, а той е щял да подкрепи Ивков, на когото днес Сираков показа "червен картон".

„Така е, имаше точка за изцяло нов Надзорен съвет. Освобождаваме всички и се гласуват нови. Това, което беше гласувано, е същият състав, без мен. Аз бях предложен "за", но Сираков гласува "против", обясни Ганев. - Той преди събранието каза, че ще гласува против.

Тоест аз го разбрах преди самото събрание. От тук нататък аз го казах и вътре, че привържениците имат място в Надзорния съвет заради всичко, което се случи през последните години и като резултати, и като обединение, и като липса на дългове и на задлъжняване през последните години.

Защитавал съм именно, че управлението на клуба трябва да е вътре в самия клуб. Това не изключва външни компании и договори за управление, които да имат поглед, да знаят как се харчат парите, но не мнозинство. Това беше основна разделителна линия.“  

„За тези, които не знаят, управителен съвет на "Левски" се гласува с пълно мнозинство. Без моя подпис Ивков не може да бъде сменен. Считам, че това е причината да бъде сменен Надзорният съвет. Сираков директно казва, че следващата седмица Иво няма да бъде изпълнителен директор на "Левски". Той ще бъде сменен, което става много лесно, когато аз не съм вътре“, продължи той.

„Дори залата не го възприе насериозно (последното предложение на Сираков към Ивков бел. ред.). Иво да не е изпълнителен директор, а да заема някакъв пост. Това очевидно няма да стане и Ивков директно отказа. Това се случва - нов състав на Надзорния съвет, който има ясно мнозинство около генералния спонсор.

Този Надзорен съвет много бързо ще гласува нов управителен съвет. Горд съм от това, което се случи в последните няколко години като обединение, като хора, които намерихме. С удоволствие ще отида на следващия мач. Не съм важен аз“, завърши икономистът.