Бебе на 20 дни беше прието в болницата в Благоевград с жълтеница, изписаха го със счупен крак - на две места. Директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев обяви, че прави вътрешна проверка. Прокуратурата също се е заела със случая. Декларира, че не вярва, че някой от неговия персонал е способен да причини травмата. Но камери, на които да се вижда леглото на новороденото, няма. Имало някакво преместване на ъгъла, което било недоразумение, според директора.

В петък на пресконференция д-р Митев заяви, че все още няма окончателни заключения от проверката. 

"Момченцето е родено на 11 март и е изписано. На 1 април постъпва в нашата болница с лека жълтеница и лека хрема. Нищо сериозно като състояние. На 5 април колежка вижда, че дясното краче е подуто. Веднага са направени рентгенови снимки и се установява, че има немалка фрактура на дясната бедрена кост", обясни той.

„Това за мен е прецедент, най-здравата кост в човешкото тяло. Трябва голяма сила и не мога да си представя как би могло да се случи такова нещо. От 35 години работя в родилно отделение (д-р Митев е акушеро-гинеколог по специалност- бел. ред.) и такова чудо досега не е имало. Персоналът не би направил такова нещо. Искам да изясним случая, за да не остават съмнителни неща“,  добави.

Новороденото е откарано в „Пирогов“, където счупеният крак е гипсиран. Още на същия ден е върнато в болницата в Благоевград. Чак тогава са уведомени близките. Майката не била допусната да остане с бебето, за да не внася инфекции, такава била практиката.

Директорът се оплака, че роднините са отишли в отделението и са обвинили персонала за случилото се. Държали са се агресивно, отправяли са заплахи, имало и счупено стъкло на входната врата.

Д-р Митев показа и медицинската документация от "Пирогов", в която се отбелязва, че установената на крака на бебето фрактура била на една седмица.

Тук директорът разви своя версия, в която при някои счупвания, ако няма размествания на костта, може те да не бъдат веднага забелязани. И вече в болницата при обръщането или повиването на детето се е получило разместване и тогава вече фрактурата е била констатирана.

Все пак в неонатологията се оказа, че има камери, но те така били извъртени под някакъв ъгъл, от който на практика леглото на бебето със счупения крак не се вижда. Те работят, но в залата, където е било настанено детето, камерата хваща съвсем малка част. Според директора на болницата ставало дума за "недоразумение". Записите ще бъдат прегледани.

Той многократно повтори, че не си представял как някой от персонала съзнателно наранява новороденото и че костите на толкова малки деца били много еластични по принцип.

Образувано е досъдебно производство, каза за БТА районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки. Разпитани са всички служители на лечебното заведение, които са имали контакт с детето и са полагали грижи за него. На този етап има много неизяснени обстоятелства, посочи районният прокурор и допълни, че към момента не се установява виновно поведение на конкретно лице.