От 24 април България спира вноса на храни от Украйна. Решението ще бъде в сила до 30 юни 2023 г. Така страната ни ще остане коректна с партньори като Румъния и с българските преработвали. Това обяви в сряда служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Забраната се отнася за над 20 стоки. Сред тях са: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; сухо мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол.

Забраната няма да бъде прилагана за транзитнопреминаващите стоки през територията на България, в случай че партидите са в специализирани транспортни средства, запечатани и пломбирани на границата, без да се допуска разтоварване и претоварването им в страната ни. Забраната не важи и в случай, че се декларира, че крайната дестинация на товара не е България.

„България последва примера на други държави - Полша, Унгария, Словакия, с опасенията, че нашият пазар е наистина достатъчно пренаситен. Имаме продукция за няколко милиарда, за която ако не вземем допълнителни мерки, трудно ще я реализираме и ще търпим много сериозни загуби. Коридори, които вече са спрени, отново ще бъдат пренасрочени към Румъния и после към България. Българското правителство реагира спрямо информацията и опасенията, които има. Включително съседни държави имат опасения относно санитарните мерки за качеството на продуктите“, посочи Гечев.

За това намерение на кабинета съобщи служебният премиер Гълъб Донев в началото на редовното заседание на МС.

„Основната причина е, че през последната година, противно на замисъла за т. нар. коридори на солидарността, значителни обеми храни останаха в страната и разстроиха основни производствено-търговски вериги. Ако тази тенденция се запази и дори се усили, което е напълно реално след въведените аналогични забрани от други държави, е възможно да се стигне до крайно тежки последици за българския бизнес“, аргументира се той. 

По думите му правителството не можело да допусне това и било принудено да приеме, "тъй като отговорните европейски органи все още обмислят адекватен отговор на променените обстоятелства, до които доведоха коридорите на солидарността“.

Страната ни разчитала на това „Брюксел да чуе и разбере позициите“ на държавите членки България, Полша, Унгария и Словакия и да преосмисли позицията си. 

„Нека не забравяме, че принципът на солидарност е еднакво приложим към всяка държава, която страда или търпи някакъв вид загуби. България остава солидарна с Украйна, но фалитите на българските селскостопански производители с нищо няма да допринесат за нейната кауза“, каза още Донев. 

Забраната се отнася за над 20 стоки. Сред тях са: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; сухо мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол, предаде БТА, цитирайки правителственото решение.

То отчита необходимостта от обезпечаване транзитното преминаване през коридорите на солидарността на доставките от жизненоважни храни за най-нуждаещите се в трети страни.