Тежки въоръжени сблъсъци между армията и паравоенна групировка със стотици убити и хиляди ранени са обхванали Судан от уикенда на Великден и карат ред държави и международни организации да призовават за прекратяване на огъня и да евакуират свои дипломати, военни и други граждани там.

Размириците хвърлят нова сянка върху нестабилния преход към демокрация в африканската страна, освободила се с военен преврат от последния си диктатор през 2019 година. 

Обект на нападение по-рано тази седмица стана и делегацията на Европейския съюз в столицата Хартум и един от членовете ѝ пострада. Ръководителят на службата на Европейската комисия за хуманитарна помощ в Судан е бил прострелян, каза говорителка на Комисията. Белгиецът Вим Франсен, който е оглавява отдела за Судан към Главната дирекция на Комисията „Европейска гражданска защита и европейски операции за хуманитарна помощ“ (ECHO), е бил ранен по време на сражения в Хартум.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви в понеделник, че посланикът на ЕС в Судан, ирландецът Ейдън О'Хара е бил "нападнат" в резиденцията си. Той не предостави подробности за характера на нападението, нито за извършителя или извършителите, припомни БТА. 

Кой с кого воюва?

През последните дни напрежението между началника на суданската армия и фактически президент на Судан Абдел Фатах ал Бурхан и заместникът му Мохамед Хамдан Дагало (Хемети) - командир на Силите за бърза подкрепа (СБП) - прерасна в открит конфликт. Двете страни воюват помежду си с тежка артилерия, танкове и бойна авиация. Около 300 души са убити, а 3000 са ранени от началото на конфликта. Хиляди напуснаха столицата Хартум, където на 15 април започнаха сраженията, съобщават агенциите.

Бурхан (63 г.) и Дагало (48 г.) са доскорошни съюзници, издигнали се при сваления преди четири години военен диктатор Омар ал Башир. Бурхан е кадрови военен с над 40 години стаж, повечето от които - при предишния режим. Дагало е човек простолюдието, израснал до богат военен главатар по време на войната в провинция Дарфур, избухнала преди 20 години.

Неговите зловещи арабскоезични милиции, нараричани "джанджауийд", бяха използвани от Башир да смаже въстание в тази размирна провинция с цената на над 300 000 убити и 2 милиона разселени местни жители. Напусналият рано училище Дагало е започнал бойната си кариера и създал отрядите си, след като разбойници откраднали камилите му, с които търгувал. Башир го е възнаградил с правото да търгува със злато, от което той е натрупал състоянието си.

Докато армията разполага, с авиация, артилерия и танкове, СБП имат главно леки оръжия и са известни с маневреността си. Тяхна "търговска марка" са джиповете с монтирани на платформите им тежки картечници.

Боевете обхванаха, освен Хартум, съседните градове Омдурман и Бахри и някои провинции като Дарфур. Доставките на хуманитарна помощ са невъзможни. Заради продължаващите сражения в Хартум са спрели работа 39 от общо 59 болници, които могат да обслужват пациенти, заявиха суданските здравни служби. Някои лечебни заведения са били бомбардирани, други са били щурмувани и разграбени. През последните дни е била проведена евакуация на пациенти. Много болници вече нямат електричество, лекарства, питейна вода или храна. Засегнати са и детски болници. Боевете принудиха много хора да се крият с дни в домовете си и в обществени сгради като училища. По данни на ООН хиляди хора са без достъп до храна и здравна грижа.

Световната здравна организация (СЗО) призова в четвъртък, 20 април, двете страни в конфликта да прекратят сраженията, за да могат ранените да получат медицинска помощ, и да отворят хуманитарен коридор за здравни работници, пациенти и линейки, предаде Ройтерс, като цитира изявление на регионалния директор на СЗО за Източното Средиземноморие Ахмед Ал Мандари.

Досега воюващите са сключили и малко след това - нарушили три прекратявания на огъня, последното, постигнато под натиск от САЩ във вторник, 18 април. Говорител на ООН, цитиран от Ройтерс, съобщи, че засега световната организация не вижда "никакви признаци бойните действия в Судан да са спрели".

В неделя, 16 април, суданската армия бомбардира база на Силите за бърза подкрепа в Омдурман, предадоха световните агенции, като се позоваха на очевидци.  Паравоенната група, която според различни оценки наброява към 100 000 души, е съставена от бивши членове на милиции от Дарфурската война. Тя беше заявила, че контролира президентския дворец, летището в Хартум и други ключови инфраструктурни обекти, предаде Франс прес.

Саудитската армия отрече летището в Хартум да е било превзето, но призна, че Силите за бърза подкрепа са опожарили там граждански самолети, сред които и един на авиокомпания "Сауди еърлайнс". Авиокомпанията също потвърди новината.

Ден по-късно Дагало написа в Туитър, че международната общност трябва да се намеси срещу това, което той нарече "престъпленията на суданския генерал Абдел Фатах ал Бурхан".

"Неговата армия води брутална кампания срещу невинни хора, като ги бомбардира със самолети МиГ", написа Дагало.

На 18 април Силите за бърза подкрепа публикуваха декларация, че водят борба за възстановяване на "правата на суданския народ".

"Новата революция ... все още продължава за постигане на благородните ѝ цели, първа, сред които е съставянето на гражданско правителство, което ще ни преведе към наистина демократичен преход", посочи в изявлението си групировката.

Предисторията

На 11 април 2019 година военните в Судан, начело с Бурхан, свалиха Башир, слагайки край на 30-годишната му диктатура, започнала с безкръвен преврат през 1989 г. Военните действаха под натиска на масови протести пред щаб-квартирата им в Хартум с искания за сваляне на Башир, обвинен от Международния наказателен съд в геноцид заради стотиците хиляди убити в Дарфур.

През август 2020 година САЩ извадиха Судан от списъка на страните, подкрепящи тероризма, а по-късно страната нормализира отношенията си с Израел. Същата година суданските военни се съгласиха да предадат Ал Башир на Международния наказателен съд в Хага.

Оттогава досега страната се управляваше от военен Преходен съвет, по-късно - от Суверенен съвет, съставен от военни и цивилни, начело с Бурхан, който беше обещал избори през 2022 г. Той закри партията на Башир и се справи с опити за контрапреврати през юни 2019 година и през септември 2021 г.

През октомври същата година обаче Бурхан сам направи преврат, отстранявайки временно от власт и отвличайки цивилния премиер Абдала Хамдок, когото възстанови на поста месец по-късно с ново споразумение за подялба на властта между военни и цивилни. Обаче нови масови протести и натиск от военните принудиха Хамдок да подаде оставка през януари 2022 г. 

Междувременно световните медии съобщаваха за стотици убийства и изнасилвания, извършени от военните срещу цивилни суданци, протестирали в различните стадии на прехода с искания за демокрация и гражданско правителство.

Последни развития

Жителите на Хартум съобщават днес, 20 април, че битки в центъра на града и някои други райони са възобновени, а мнозина се опитват да напуснат столицата, предаде Ройтерс. Ожесточените боеве тази седмица блокираха столицата е доведоха до недостиг на храни.

Стрелба беше чута в Бахри, а местни жители съобщиха за сражения западно от Омдурман, където според очевидци армията е блокирала пристигането на подкрепления на СБП.

СБП разпространиха изявление за нарушаването на поредното прекратяване на огъня, в което посочват, че са били атакувани в Омдурман и са нанесли загуби на армията, включително като са свалили два нейни хеликоптера.

Някои от най-ожесточените боеве се водят около комплекса на генералния щаб на армията и резиденцията на Бурхан.

Армията контролира достъпа до Хартум и изглежда се опитва да блокира маршрутите за снабдяване на СБП, казаха очевидци пред Ройтерс.

Все повече хора напускат суданската столица. Много от тях вече успяха да го направят, но някои са спирани на пропускателните пунктове, съобщават местни жители в социалните мрежи.

"Няма храна, супермаркетите са празни, ситуацията е несигурна и честно казано много хора се опитват да напуснат града", каза пред Ройтерс жител на Хартум.

В четвъртък, 20 април, Генералният секретар на Лигата на арабските държави Ахмед Абдул Гаит призова сражаващите се страни в Судан да спрат бойните действия по време на Рамазан байрам (Айд ал Фитр). Тази година празникът, който отбелязва края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, е на 21 април. 

Ден по-рано дипломатически представителства призоваха враждуващите страни да прекратят огъня, да спазват задълженията си съгласно международното право и да защитават цивилните, дипломатите и хуманитарните служители, предаде Ройтерс.

В съвместно изявление посолствата на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Нидерландия, Норвегия, Полша, Република Корея, Испания, Швейцария, Швеция, Великобритания, САЩ и представителството на ЕС призоваха армията и най-влиятелната паравоенна групировка да избягват допълнителна ескалация на конфликта и да започнат преговори за разрешаване на неуредените между тях въпроси.

Египетски войници, които бяха на съвместни учения в Судан, са преместени в столицата Хартум, съобщи в. "Ахрам", позовавайки се официалния акаунт на СБП в Туитър. Египетските военни останаха блокирани на летището в Мероуе на около 350 километра северно от Хартум, когато започнаха сраженията между армията и СБП.

Паравоенните увериха, че войниците са невредими и за тях се полагат необходимите грижи. Рано във вторник президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси потвърди за пореден път, че присъствието на представители на египетските военни сили в Судан е единствено с учебни цели и не е в подкрепа на нито една от враждуващите страни. 

Египет, който изрази готовност да посредничи в конфликта, призовава за незабавно прекратяване на бойните действия и започване на преговори. По искане на Египет и Саудитска Арабия постоянните представители на Лигата на арабските държави се събраха на спешно заседание. Регионалната организация призова за незабавно спиране на сраженията, за да се избегне по-нататъшно проливане на кръв и да се защити живота на суданските граждани, както и суверенитета и териториалната цялост на Судан. 

Суданската армия каза в сряда, 19 април, че е приела 24-часовото прекратяване на огъня, смятано от 18:00 ч. местно време, съобщи Ройтерс, като цитира изявление на въоръжените сили. По-късно стана ясно обаче, че примирие на практика няма и интезивните престрелки продължиха и в четвъртък, 20 април. 

Мисия на германската армия за евакуация на около 150 граждани от Судан е била отменена заради сражения в столицата Хартум, предаде германското списание "Шпигел", като се позова на неназовани източници. Японското министерство на отбраната започна подготовка за евакуацията на японски граждани от Судан, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на високопоставен японски представител.