Може ли първите две политически сили да работят заедно, без да са в коалиция? От този спор тръгва 120-ия епизод на Z-Каст тази седмица, с гост - политическия редактор на Клуб Z Любен Обретенов.

Според него у нас има малко по-различна идея за "коалиция" от тази на Запад.

"Думата коалиция по българския има малко по-друго значение - сядат две или повече партии на една маса, разделят порциите, после си заминават по ресорите и всеки започва да краде колкото може", коментира той.

Според него "Хартиената коалиция" е оправдан термин за ГЕРБ, ДПС и БСП, защото техният съюз е от много по-отдавна - техни представители избраха Иван Гешев за главен прокурор, в парламента пък техни депутати гласуваха Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ.

Според Обретенов е възможно правителство на малцинството с втория мандат - на ПП-ДБ - и ясни проевропейски приоритети. А пък ако Борисов го подкрепи, ще покаже, че наистина е евроатлантик.

"Това ще бъде хубава, истинска демокрация в действие. От една страна, това правителство на малцинството  ще е много зависимо, защото ще трябва да изпълнява точно това, което е записано в тези приоритети, защото при всяко отклонение ще загуби подкрепа. От друга страна, ако тези, които са подкрепили това правителство, го съборят заради нещо друго, а не заради приоритетите, това ще бъде проблем за тях."

Защо не можем да очакваме успех на правителство на ГЕРБ, кой е най-реалистичният вариант за вътрешната ни политика в момента, и няма ли един кратък кабинет на малцинството да ни върне на същото положение за европейските избори догодина - чуйте в новия Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.