"Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ". "Няма да влизаме в коалиция с ГЕРБ". "Няма да имаме министри". "Няма да имаме коалиционно споразумение".

Това го слушаме от деня след изборите. Отново, за пореден път, в българския парламент няма ясно мнозинство, но "борците срещу статуквото" от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" вече са наясно, че при още избори само ще губят.

Затова сега всячески се опитват да намерят формула, с която правителство да стане, но да не са в коалиция с Бойко Борисов, ГЕРБ и цялото "мордорско" статукво. 

И този опит зависи изключително от дефиницията на това що е "коалиция". И политиците, и политическите анализатори започнаха да си чешат езиците в упражнения по семантика, сякаш забравили как ползваха тази дума само допреди няколко месеца.

Не, коалицията не изисква коалиционно споразумение, нито пък общи министри или участие във властта на всяко ниво. Това е политически нонсенс, измислен, за да могат политиците да си измият ръцете от нелицеприятни съюзи.

"Коалиция е всяка комбинация от различни играчи (например политически партии) с цел да се спечели даден вот", гласи дефиницията на този термин в Оксфордския политически речник.

И от декември насам медии, политици и политически организатори я използват, за да определят общото гласуване по един закон на ГЕРБ, ДПС и БСП - "Хартиената коалиция".

Иначе излиза, че когато "лошите" са заедно, е коалиция, когато "добрите" се обединят с "лошите", не е коалиция - меко казано това е лицемерно.

А всякакви трикове с кворума, от типа "едните си гласуват правителство, другите напускат залата" биха били просто процедурна обида към избирателя.

ПП-ДБ и ГЕРБ днес влязоха в коалиция за избора на председател на Народното събрание. Утре ще влязат и в други коалиции около конкретни закони. Може и заедно да подкрепят коалиционен кабинет.

И това е напълно нормално в една европейска държава с претенции за демокрация, в която електоратът не дава пълно мнозинство на една политическа сила. Да видим какво ще стане.