Необходимо е запазване на единството по налаганите срещу Русия ограничителни мерки, като се отчитат чувствителните въпроси за страните членки на ЕС, включително в сферата на ядрената енергетика.

Това заяви в зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова, съобщиха от МвнР. Тя участва в Съвет „Външни работи“ в Люксембург.

(България е сред страните, които са против ядрените санкции срещу Русия – б.р.)

Днес обаче не бе обсъждан 11-ият санкционен пакет срещу Русия.

Велислава Петрова призова и за приемане на общ подход в рамките на ЕС за преодоляване на отрицателните последици за някои страни (сред тях е и България – б.р.) във връзка с износа на земеделски продукти от Украйна.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел разкритикува предложените от Китай и Бразилия мирни планове за разрешаването на конфликта в Украйна.

„Русия не иска да спре нахлуването. Украйна трябва да продължи да се защитава. Това е точното обяснение на ставащото там. Искам да припомня ужасяващата ситуация на всички, които призовават сега за мир. Аз също призовавам за мир. Но къде бяха тези призиви, когато Русия струпваше войски по границите?“, попита той.


Всички искат мир, на първо място и най-много - украинците. Но той трябва да бъде справедлив мир. А дотогава ЕС ще подкрепя украинската отбрана, категоричен бе Борел.

„Напоследък се появиха някои идеи по отношение на мира от Китай, както и от Бразилия. За надеждни и честни мирни усилия трябва да говориш с Киев и да отидеш там, да видиш агресията през техните очи, пред очите на тези, които са бомбардирани. Трябва да бъдеш много наясно с това, което се случва. Има агресор, нарушил хартата на ООН и нахлул в друга страна. И има жертва на тази агресия. Не можем да приемем този вид доброжелателен подход, като казваме: „Ооо, нито единият, нито другият искат да спрат.“ О, не, не можете да слагате един до друг нападателя и нападнатия. И затова подкрепяме Украйна, включително с танкове, ПВО и дори с бойни самолети“, обобщи дипломат номер 1 на Европа.

Днес външните министри от страните членки са обсъждали искането на Украйна за доставки на боеприпаси.

Все още има противоречия сред отделните държави по въпроса на общите поръчки на боеприпаси. Работата обаче продължава, тъй като не се чака финализиране на правните документи.  И след завършването им се очаква проектът в рамките на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) да бъде приложен. (България не участва в него – б.р.)

ЕС продължава с натиска върху Русия чрез санкциите и механизма за отговорност, допълни Жозеп Борел. Брюксел внимателно следи съмнителни търговски потоци от трети страни, за да засече възможни заобикаляния на ограничителните мерки срещу Москва.

Сред темите на заседанието бяха и отношенията между ЕС и Китай. Борел обяви, че има добра новина от Пекин. И тя е, че Китай се е разграничил от думите на посланика си в Париж, поставил под съмнение суверенитета на бившите съветски републики. Това изказване разгневи балтийските страни.