Испански съд отказва да ни предаде по искане на българската прокуратура Тони Иванов - един от осветлените като "заговорници" за дискредитиране на полицаи, магистрати и лично на главния прокурор.

Малко предистория

Споменатото "осветляване" стана, след като на няколко пъти прокуратурата изнесе "доказателства", с които разполага, навеждащи на мащабен заговор срещу главния прокурор.

В прожекции пред медии и разпратени прессъобщения, показвайки поредица от листчета, аудиозаписи, и скрийншотове от чатове, бяха навързани обвиняемият Красимир Каменов-Къро, подсъдимият Цветан Василев, други видни обвиняеми като братя Бобокови, журналистът Димитър Стоянов, издирваните двама съсобственици на криптобанката NEXO - Антони Тренчев и Коста Кънчев, Бойко Рашков и мн. др.

В пуснатите записи се споменаваше сложен комплот между "Промяната...", които са малоумни" (това стана точно в разгара на предизборната кампания), издирван румънец заради изнудване на Делян Пеевски и Ахмед Доган отпреди години. А също в разговори се споменаваха "снимки с Асен", които стрували 50 000 лв (?!) също и Тони Парфюма - явно въпросният издирван Тони Иванов (тъй като до момента в ареста е само едни от цялата "мегасхема" - Дилиян Георгиев, б.р.).

Дори Гешев направи гръмки коментари, че явно се разбират да се видят в Белград "на оперативка", да обсъдят следващите си стъпки (това стана, докато по същото време сръбските власти отказаха да задържат Антони Тренчев и Коста Кънчев от NEXO само на база наше прокурорко постановление, б.р.). А пък главният прокурор се оплака срещу съседната държава в Съвета на Европа.

В петък Антикорупционен фонд (АКФ) разкри, че освен сърбите и съд в Мадрид отказва да ни предаде - в случая Тони Иванов. Мотивът е познат и известен - липса на съдебен контрол върху такива заповеди на прокуратурата.

Клуб Z многократно е писал за любимия "прийом" на хората в червени тоги - лице се изчаква да е в чужбина и се подава за международно издирване, само на база постановено прокурорско задържане за 72 ч. То нито се мотивира, нито се контролира от независим орган. Държавното обвинение е единственият и издаващ, и контролиращ орган.

Заради това Бълария бе заклеймена от Съда на ЕС в Люксембург - в преюдициално запитване на британски съд, който си е имал работа със същия случай - само че за издирване на мъж от Свищов, разпоредено от прокурор.

"Отказът е мотивиран с невъзможността за своевременен съдебен контрол у нас върху издадените от прокурор европейски заповеди за арест (ЕЗА). Такъв е необходим според задължителното тълкуване от Съда на ЕС на разпоредбите на Рамковото решение за ЕЗА, което регулира материята по предаване на търсени лица между държавите-членки на ЕС", пишат от АКФ.

Иванов бил арестуван от испанската полиция в края на март, но на 21 април мадридски съд е отказал да изпълни искането на българските власти и го освобождава.

Така или иначе съдът в Мадрид не ни дава участника в "сложния заговор" срещу Гешев - който налагаше да се проведат у нас два брифинга.

По-интересно е, че от съдебното решение, което публикува неправителствената организация, стават ясни обвиненията, на база на които Иванов е обявен така скоростно за международно издирване с ЕЗА.

"Всъщност той не е издирван от СГП във връзка с противодържавния сюжет, който се пресъздава медийно от ръководството на прокуратурата. Иванов е обвинен за изнудване чрез заплахи на три лица да продават имот и да връщат заеми, както и за притежание на 70 г кокаин, намерен при втори обиск на жилището, в което е бил под наем.

Твърдяното изнудване е с доста спорна формулировка от типа на: „заплашил пострадалия К. с опасни последици, ако откаже да продаде имота си, като му казал „Чакай отчуждаването през април тогава!“ или „заплашил К. с настъпване на общественоопасни последици, като му казал „Ние не сме просто никой. Помисли си“, като търсеното лице искал да принуди пострадалия да продаде имот“, цитира АКФ решението на мадридския съд.

Реакцията на българската прокуратура

След яростната реакция срещу Сърбия, днес българската прокуратура разпространи и "Позиция във връзка с процедура за предаване на български гражданин от Кралство Испания и непредприети действия от НС по привеждане на законодателството на България..." и т.н. (веднага се появи и съответстващо интервю с прокурор от ВКП в медия, б.р.).

Изрежда се фактологията - че все още у нас не е дошла официална информация за отказа, но че лицето било задържано на 25 март в Марбея, че "в спешен порядък Софийска градска прокуратура е изпратила Европейска заповед за арест с превод на испански език на съдебните власти в Кралство Испания" и пр.

Тук се посочва обаче и кой е виновен, затова че прокуратурата масово обявява хора за международно издирване само на база една заповед на... прокуратурата: 

"... Прокуратурата на Република България обръща внимание, че още през 2021 г. е сезирала Министерството на правосъдието, че са необходими законови промени във връзка с решение на Съда на Европейския съюз...  че България не е предвидила ефективна съдебна защита и съдебен контрол...

... Към настоящия момент българският законодател не е привел законодателството в синхрон с решението на СЕС.

... Прокуратурата няма право на законодателна инициатива и бездействието на Народното събрание... не би могло да бъде вменено като нейна отговорност. Опитите това да бъде направено показват непознаване на Конституцията, законите на страната и европейските стандарти.

Манипулации и внушения в обществото, непочиващи на фактите по конкретното досъдебно производство на СГП и на действащото законодателство, задълбочават недоверието към институциите и държавата и рушат авторитета им."

Казано другояче: не ние ще започнем да обявяваме лица за международно издиравне по прозрачен, мотивиран и законосъобразен начин, а вие сте виновни, че не променяте закона, който да ни "озапти".

В предългата позиция на прокуратурата (която, разбира се, е независима и аполитична) поименно се споменява и един политик. Отделено е специално време и място да се опровергават думи на Лена Бориславова, която говори за "липса на доверие на международните и европейските партньори на България към работата на държавното обвинение".