Българската прокуратура за втори път - след ерата на Сотир Цацаров и "преследването" от негова страна на Цветан Василев, не е доволна от сръбската държава. Този път става нещо интересно - Софийската градска прокуратура (СГП) е сезирала главния прокурор Иван Гешев "по повод безпрецедентен случай на неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадиция".

Става въпрос за двамата обвиняеми по делото NEXO шефове на фирмата - Антони Тренчев и Коста Кънчев. Любопитно ще е дали Гешев има нужда от сезиране, след като завчера охотно и надълго коментира случая по време на друго събитие - първа копка на паметник.

В съобщение на прокуратурата се сочи, че двамата, срещу които има Европйска запоед за арест (ЕЗА), пристигнали на 6 април в 23:05 часа на летището в Белград с полет от Дубай. Интерпол е уведомила сръбските власти. Въпреки че освен това сме пратили преводи и пр., "искането на българската прокуратура за временно задържане на издирваните лица не е изпълнено от компетентните сръбски власти" - казват от градска прокуратура днес (цялото съобщение може да прочетете най-долу, б.р.).

В прокурорското съобщение се заканват и че ще бъде своевременно сезиран Съветът на Европа.

Между другото, същото Цацаров направи срещу сръбската държава по повод екстрадицията (по-точно липсата ѝ) на Цветан Василев.

Това се случи, докато от Сърбия ни обръщаха внимание, че са получили най-различни искания от българската прокуратура, които си противоречат и се бият и затова не го екстрадират. После стана ясно, че след години престой Василев е станал и сръбски гражданин.

Каква е новата история

Още завчера - едновременно с пускането на поредната порция записи с Красимир Каменов-Къро, Гешев използва друго събитие, на което беше, за да каже, че собствениците на NEXO са кацнали в Белград. Тъй като е аполитичен и многократно е казвал, че не обича внушения, а се занимава само с право, Гешев тогава заяви буквално:

"Аз нямам съмнение с кого ще се виждат в Белград. Събраха се. Сега очаквам да кацнат Божков, Овидиу от Швейцария. Чакаме може би Къро от ЮАР, може би чакаме някои политици, които знамето им е съдебна реформа, а сигурно несъзнателно обслужват всички тези хора. Да си направят една голяма оперативка и да си разпределят задачите..."

След това съответни журналисти пуснаха детайли за странната история с  пътуването на Тренчев и Кънчев - че те кацнали в сръбската столица и после отлетели за Дубай обратно. Цитираха се и точни часове на полетите, може би "изтекли" от прократурата - но едва ли от сръбската.

От прессъобщението на нашите обвинители става ясно и друго - че двамата са заявили, че са „жертва на политически мотивирана клеветническа кампания в хода на изборната кампания в България". Затова и "от Главния секретариат на Интерпол е изискана допълнителна информация от българската прокуратура за евентуални политически длъжности, дейности, връзки и влияние в България на издирваните лица". Казано просто - настояваме от Интерпол да ни каже двамата политици ли са.

Какъв е основният проблем със 72-часовото задържане

От прокурорското съобщение днес обаче се разбира, че двамата са обявени за международно издирване по любим "тертип" на прокуратурата - на база 72-часова заповед за задържане, която се издава от... прокурор.

Както е известно, процесуалната принуда от 72 ч. би трябвало да се налага като крайна мярка и да служи прокурорът само да осигури "довеждането пред съда" на обвиняемия. Тя обаче широко се използва: и Цветан Василев, и Баневи, и Васил Божков, и мн. др. биват спуснати на партньорските служби за издирване, без да има друг аргумент освен прокурорската мярка. Най-пресният пример е Красимир Каменов-Къро, който (според официално събщение на държавното обвинение) е обявен именно по същия начин с червена бюлетина и Европейска заповед за арест.

Обаче... Извън темата с конкретните двама от криптофирмата, Съдът на ЕС се произнесе още през 2021 г., че България трябва да въведе някаква форма на предсъдебен контрол върху Европейските заповеди за арест, които бълва - само на база на един прокурорски документ.

Делото пред Люксембург бе образувано именно заради такъв случай от прокуратурата в Свищов, а запитването бе... на британски съд.

СЕС ни каза ясно още тогава, че "не са изпълнени изискванията, присъщи на ефективната съдебна защита, от която трябва да се ползва лице, срещу което е издадена европейска заповед за арест... ако както европейската заповед за арест (ЕЗА), така и съдебният акт, на който тя се основава, са издадени от прокурор." И т. н.

В превод - трябва да бъде упражняван съдебен контрол или над постановлението на прокурор за 72-часово задържане на даден заподозрян, въз основа на което е издадена ЕЗА, или над самата европейска заповед арест - но преди България да я изпрати на изпълняващата държава. Защото иначе прокурорът е и издаващ орган на заповедта за арест - той я разпорежда и той се контролира дали е законна.

Това бе сериозен шамар върху тази повсеместна практика на хората в червени тоги у нас.

Ето и оригинала на прокурорското съобщение от днес:

СГП сезира главния прокурор по повод безпрецедентен случай на неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадиция

Прокурор при Софийска градска прокуратура (СГП) е постановил мярка за процесуална принуда „задържане до 72 часа" по делото „Нексо" спрямо обвиняемите Антони Т. и Коста К. На 31.03.2023 г. спрямо тях са издадени Европейски заповеди за арест.

На 04.04.2023 г. от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество" МВР е изпратена информация до СГП, че двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система с въведен сигнал по чл. 26 от Регламент (ЕС) 2018/1862 на Европейския парламент и на Съвета, а също така и по канала на Международната организация на криминалната полиция (МОКП) Интерпол.    

На 07.04.2023 г. от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество" МВР е изпратена информация до СГП, че Генералният секретариат (ГС) на Интерпол потвърждава получаването на документите по повод международното издирване на обвиняемите.

Отново на 07.04.2023 г. е получена информация от ГС на Интерпол, че обвиняемите са заявили, че са „жертва на политически мотивирана клеветническа кампания в хода на изборната кампания в България". В тази връзка от ГС на Интерпол е изискана допълнителна информация от българската прокуратура за евентуални политически длъжности, дейности, връзки и влияние в България на издирваните лица. Посочено е, че исканата информация е необходима, за да бъде направена оценка в съответствие с чл. 3 от Конституцията на МОКП Интерпол. Изисканата информация и документи са изпратени своевременно. ГС на Интерпол потвърждава получаването на документите и уведомява, че същите се анализират с цел проверка на съответствието им с правилата на МОКП Интерпол.

Следва да се отбележи, че от заместник на главния прокурор на Република България е изпратена молба до Интерпол за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите. 

Също така на 07.04.2023 г. е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, според която двамата обвиняеми са пристигнали на 06.04.2023 г. в 23:05 часа на летището в Белград с полет от Дубай. МОКП Интерпол е уведомила сръбските власти, че предвид жалбите от издирваните лица, разпространените дифюжъни за издирване на лицата не са видими.

В тази връзка са изпратени преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите до Министерство на правосъдието на Република Сърбия. Искането на българската прокуратура за временно задържане на издирваните лица не е изпълнено от компетентните сръбски власти.

Софийска градска прокуратура уведоми главния прокурор на Република България г-н Иван Гешев за неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадицията, за да бъде надлежно сезиран Генералният секретар на Съвета на Европа.