"Пфайзер" и "Бионтех"  са предложили на ЕС страните членки да плащат половин цена или около 10 евро за всяка от 70-е милиона дози, от които евросъюза се отказва,  пише днес в. "Файненшъл таймс". Тази оферта е заради прекалено големите количества ваксини срещу коронавирус, поръчани от Брюксел, които няма да бъдат употребени, особено и на фона на нормализацията на ситуацията с COVID. 

Освен това промените в договора ще позволят на ЕС да премине към по-нови ваксини, пригодени за "всички бъдещи варианти на COVID-19", допълва изданието, като се позовава на свои източници. 

През януари Ройтерс съобщи, че ЕС води преговори с двете фармацевтични компания с цел да съкрати броя на дозите ваксина, които Брюксел се ангажира да закупи тази година като в замяна на това ЕС плати по-висока цена на доза.

Преговорите се водят в момент, в който евросъюза планира да преразгледа законите, уреждащи оценяваната на 148 милиарда долара фармацевтичната индустрия. ЕС се надява, че с новото законодателство ще успее да съживи инвестициите и да разшири достъпа до евтини лекарства на фона на изтощените от пандемията здравни бюджети на страните членки.

"Пфайзер“ отказа да коментира публикацията на "Файненшъл таймс“, но отбеляза, че преговорите се водят "добросъвестно от всички страни“, отбелязва Ройтерс, информира БТА.

България е сред страните от ЕС, които вече обявиха, че искат предоговаряне на количествата ваксини или ще спрат да плащат за тях, тъй като те не се употребяват и след изтичането на срока им на годност трябва да се унищожат. 

Становището на България е, че желае да получава дози, когато са нужни, а заплащането ще се извършва след доставката на посоченото количество, каза преди две седмици здравният министър в служебното правителство Асен Меджидиев. По думите му към момента има 1, 4 млн. дози, които България е платила, но не са доставени, тъй като ще трябва да се бракуват. Меджидиев допълни, че в момента се правят опити за предоговаряне, като се въвежда такса, която според него е като такса за неустойка. Това е огромен финансов ресурс.