Европейската комисия да проведе допълнителни преговори с „Пфайзер“, така че на страните членки на ЕС да бъдат доставени реално необходимите количества ваксини срещу COVID-19.

Това се казва в съвместно изявление на министрите на здравеопазването Асен Меджидиев на България, Адам Неджелски (Полша), Арунас Дулкис (Литва) и Петер Такач (държавен секретар за здравеопазването в МВР на Унгария).

То бе огласено от четиримата след заседанието на Съвет „Здравеопазване“ в Брюксел.

България, Полша, Унгария и Литва настояват на страните да бъдат доставени ваксини според техните нужди, специфики и капацитет на националните бюджети. Особено безпокойство те изразяват от предложената пета поправка в договора между ЕК и „Пфайзер“.

Според тях тя не представлява окончателно и справедливо решение на проблемите с излишъка на ваксини срещу коронавируса и не съответстват на нуждите на здравните системи, на гражданите и финансовите интереси на държавите от ЕС.

Петата поправка е за удължаване на срока на доставки, но е придружена от такса „гъвкавост“ обясни пред журналисти Асен Меджидиев. За него обаче това е буквално неустойка.

Това означава за разсрочим доставките за 4 години напред, като съответно за намалените количества, които ще получим, предварително трябва да платим огромна по думите му сума в размер на милиони евро. И това е абсолютно неприемливо както за България, така и за други страни.

Становището на България е плащането да се извършва след доставката на заявените количества, тъй като за момента нямаме нужда абсолютно от никаква бройка.

Страната ни има да бракуваме над 2 милиона дози ваксини. А според договора ни с „Пфайзер“ до юни трябва да получим още 7 милиона. А това означава, че трябва да започнем да ги бракуваме още с доставката и допълнително да заплащаме за това.

И други държави извън нашата четворка смятат, че трябва да има предоговаряне, макар да не са го изразили толкова директно, изтъкна Меджидиев.

Министърът обаче отказа да назове конкретни суми, тъй като данните са конфиденциални. Но посочи, че с тези средства може да се построи детска болница и да останат още пари.

Той е убеден, че през следващите месеци ще се стигне до нови преговори с „Пфайзер“. Несъгласието на четворката обаче не блокира нищо, тъй като сбирката й е неформална, по време на работен обяд, и не е взето никакво решение.

Здравният ни министър обаче не отговори на въпроса дали излишъците са свързани с нежеланието на много хора у нас да се ваксинират. Според него проблемът е бил в това, че пет държави, чиито имена не назова, са определили количествата за всички страни въз основа на населението им.

„Никой не поиска нашето становище колко дози са ни необходими“, категоричен бе Асен Меджидиев.

Все пак той призна, че ваксинирането в България е дало резултат.