"На 1 май 2023 г. бе извършен опит за посегателство срещу живота и здравето на главния прокурор на Република България и на неговото семейство. Безпрецедентната дързост идва в контекста на публично оповестена информация за предприети неправомерни действия срещу главния прокурор на Република България и магистрати. В тази връзка приемаме, че опитът за покушение срещу главния прокурор на Република България е опит за посегателство срещу българската държава и в частност срещу съдебната власт и нейната независимост."

Това се казва в декларация подписана от представляващия ВСС Боян Магдалинчев и говорителите на двете колегии - съдийската и прокурорската.

Очевидно с думите "публично оповестена информация за предприети неправомерни действия срещу главния прокурор на Република България и магистрати" се релевира към "разкритията" на прокуратурата за ОПГ между Цветан Василев, Красимир Каменов-Къро, журналиста Димитър Стоянов от "BIRD и др., насочена именно срещу главния прокурор.

"Заявяваме своята тревога и изключително безпокойство от безпрецедентния опит за посегателство. Отхвърляме демонстрирания стремеж за дестабилизация на съдебната власт и нейното овладяване чрез силови прийоми, непознати в най-новата ни история и неприсъщи за демократичните и правови държави", продължава още декларацията.

В нея се казва още:

"Независимостта на прокурорите е прокламирана в Конституцията на Република България и е част от гаранциите за върховенството на закона. Следователно, опитът за покушение срещу български магистрат и орган на държавна власт, какъвто е главният прокурор, погазва Конституцията, установения правов ред и демократични устои. Това представлява и опит за дискредитиране на постиженията на българската прокуратура в борбата с престъпността и успешното ѝ взаимодействие с международните партньори.

Компрометирането на Република България пред международната общност е недопустимо. Уверени сме в мъдростта и липсата на толерантност от страна на общество ни към подобна дързост. Предприемането на незабавни и адекватни действия от отговорните институции ще гарантира запазване на правовия ред и обществения мир.

Осъждаме остро действията и призоваваме към единна позиция на държавната власт, към отговорна и професионална реакция на институциите в най-кратки срокове с цел разкриване на извършителите и на поръчителите на този акт и прилагане на закона в пълната му строгост спрямо тях."

Освен това отделно тази сутрин пресцентърът на ВСС разпространи и друга декларация - от прокурорите в Съвета.

"Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет остро осъжда жестокото посегателство срещу българската държава в лицето на главния прокурор на Република България, г-н Иван Гешев, неговото семейство и служителите от Националната служба за сигурност, при изпълнение на професионалните им задължения. Оценяваме случилото се на 01.05.2023 г. на пътя Самоков – София покушение срещу г-н Гешев, като терористичен атентат, без аналог в най-новата ни история, и като знак за задълбочаващите се деструктивни процеси и опити за овладяване на държавните институции. Това е поредна атака от ескалиращия екстремизъм срещу българската прокуратура, насочена срещу нейните успехи в борбата с престъпността и безспорния ѝ принос по международни разследвания.

Атентатът срещу главния прокурор подронва независимостта на съдебната власт и е срещу българските прокурори и следователи, срещу европейските ценности и устоите на демокрацията и принципите на правовата държава.

Прокурорската колегия на ВСС намира случилото се като стремеж за дестабилизиране на институцията която ежедневно работи в защита на правата и интересите на гражданите. Нещо повече, опасяваме се, че се цели всяване на смут и несигурност в държавата, недоверие в нейната сигурност и стабилност и сриване на доверието в прокуратурата.

Изразяваме безпокойство, че станалото ще дискредитира Република България и ще получи крайно негативен международен отзвук! То е несъвместимо с демократичния образ на страната ни, която е член на Европейския съюз и НАТО и която е избрала пътя на върховенството на закона и демократичните ценности за своето развитие!

Изразяваме тревога от това безпрецедентно и арогантно посегателство срещу Прокуратурата на Република България, срещу живота на г-н Гешев, на неговото семейство и на придружаващите ги служители от Националната служба за охрана и заявяваме нашата подкрепа към всички тях!

Прокурорската колегия на ВСС вярва в съвместната работа на българските институции, в професионализма на техните служители, и изразява увереност, че техните действия ще доведат до разкриване и наказване съобразно българското законодателство на поръчителите и извършители на покушението срещу главния прокурор на Република България!

Призоваваме народните представители от 49-то Народно събрание и всички български политици да осъдят като чужд на българското общество и се противопоставят на подобен екстремизъм!

Декларацията ще бъде изпратена на Председателя на Народното събрание, Президента на Република България, Министър – председателя на Република България, Представителството на Европейската комисия, посолствата на държавите - членки на Европейския съюз в Република България, посолството на САЩ, посолството на Обединено кралство Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите, Европейската мрежа на съдебните съвети, Комисията „ГРЕКО“ и на Европейския главен прокурор."

По-късно през деня бе разпространена и декларация от Асоциацията на прокурорите в България. 

"Въпреки чудовищното посегателство Прокуратурата на Република България е силна и непоколебима в борбата с престъпността. Българските магистрати не могат да бъдат сплашени. Дошло е време престъпниците да разберат колко ефективна може да бъде българската държава в защита на своите граждани", пишат в нея прокурорите, които традиционно неотклонно подкрепят Главния.

Ето и пълния й текст:

Повод за настоящата декларация на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България е днешният безпрецедентен акт на насилие срещу Главния прокурор на Република България, за който няма да е пресилено да се каже, че представлява терористичен акт. Нещо повече. Днес станахме свидетели на дръзко и безцеремонно, невиждано досега нападение срещу законността и демократичните устои в страната, грубо погазване принципа на правовата държава и агресивно вмешателство в независимостта на съдебната власт, без еквивалент до момента.

Асоциацията на прокурорите в Република България не може да остане безучастна пред тази невиждана по своите мащаби проява на агресия, която се явява безпрецедентна атака не само против личността на г-н Гешев и неговото семейство, не само срещу личната неприкосновеност на редовите български магистрати и техните семейства, а изобщо срещу правосъдието и цялостния правов ред в страната. От името на цялата професионалната общност на прокурорите изразяваме категоричната си позиция на непримиримост и остро осъждаме подобни дръзки заплахи за живота и здравето на който и да е магистрат и членовете на неговото семейство, още повече, че в случая е съществувала реална опасност и за неограничен брой граждани. Противопоставяме се категорично на всяка форма на агресия като тотално неприемлива в една демократична и правова държава, ориентирана към европейските ценности. Тероризмът във всичките му форми създава смут и страх в населението, а насочен срещу фигура като Главния прокурор означава, че целта е подриване на държавността, погазване на конституционния ред и законност и цялостно застрашаване върховенството на правото.

От дълго време Прокуратурата е подложена на масирани атаки от различни посоки и предимно от политическите среди, което цели разединение. Вчерашният атентат срещу държавността показа, че когато властите са разединени, никой не е в безопасност. Това е терористичен акт срещу държавата, в лицето на един от тримата висши представители на съдебната власт. Много добре планирано и професионално подготвено и изпълнено смъртоносно покушение, без следа от угризения за съдбата на възможните жертви. В България вече никой не е в безопасност след днешния ден.

Въпреки чудовищното посегателство, Прокуратурата на Република България е силна и непоколебима в борбата с престъпността. Българските магистрати не могат да бъдат сплашени. Дошло е време престъпниците да разберат колко ефективна може да бъде българската държава в защита на своите граждани.

Оставаме последователни в непримиримостта си към всякакви форми на атаки към магистрати не само от системата на ПРБ, а изобщо към съдебната власт, защото днешният атентат представлява грубо посегателство срещу независимостта на съдебната система.

Животът и сигурността на всеки български гражданин, в това число и на българските магистрати, са неприкосновени и са гарантирани от Конституцията и законите. Призоваваме всички институции, гражданското общество и медиите да осъдят остро това посегателство! Обратното би означавало да позволим на престъпността, хаосът и произволът да доминират в страната ни, което е недопустимо в едно цивилизовано гражданско общество.

Апелираме към Прокурорската колегия на ВСС да излезе с Декларация в съответствие с действащия Механизъм за публична реакция на Прокурорската колегия на ВСС в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с Решение на Прокурорската колегия на ВСС по Протокол № 9/20.03.2019г., която да бъде публикувана в Публичния регистър на случаите на посегателство срещу независимостта на съдебната власт и да бъде изпратена до всички отговорни европейски институции, защото в случая се касае не за персонална атака срещу личността на г-н Иван Гешев, а за мащабно посегателство срещу устоите на съдебната власт с цел сплашване, отслабване и разединение. Сега е моментът цялата гилдия да се консолидира в защита на своята независимост. Само могъща, единна и твърда обществена реакция може да промени това.

Ето защо, ние, членовете на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България, призоваваме към единна институционална реакция по повод безпрецедентния теротирстичен акт.

На 02.05.2023г. всички магистрати в страната обявихме нашето единство, като излязохме пред съдебните палати и се обявихме категорично срещу опитите да бъдем сплашени чрез намеса в независимата съдебна система, и изказахме съпричастност към нападението над г-н Гешев, както и своята безусловна подкрепа към труда на българските магистрати, които въпреки огромния натиск, на който са подложени, изпълняват ежедневно и почтено служебните си задължения.