Една от прочутите модерни инсталации в света на изкуството – банан, залепен с тиксо на стена, бе унищожена от корейски студент. Той отлепи плода и го изяде, "съсипвайки" така творба за 110 000 евро.

Бананът е част от произведение на изкуството, наречено "Комикът". Неговият създател, италианският художник Маурицио Кателан, продава творбата си преди няколко години за 120 000 щатски долара (равностойността на малко под 110 000 евро).

Инсталацията е изложена в Музея на изкуствата "Лиум" в Сеул, където в момента е представена изложба, включваща 38 творби на Кателан - всички от 90-те години на миналия век. Бананът не е толкова стар, разбира се. Той редовно се заменя с нов, така че поне е бил вкусен за студента Нох Хуин-су, който го изяде миналия четвъртък.

Приятел на Нох Хуин-су е записал видео от случката. Студентът отлепва банана, изяжда го и след това залепва обратно кората.

Пред медии по-късно студентът заяви, че акцията му също била изкуство. Той се запитал дали може да се тълкува като произведение на изкуството да "унищожи модерно произведение на изкуството". Казва и че му е било забавно да погледне отново празната бананова кора на място по-късно.

Според съобщението на вестника музеят вече е решил да не предприема действия срещу студента.

А какво мисли 62-годишният художник от Ню Йорк?

"Няма проблем", е единственият коментар на Кателан.

Да не забравяме, че това съвсем не е първият случай, в който някой изяжда банана от същото произведение и обявява това за изкуство.

През 2019 г., когато произведението беше продадено на Art Basel в Маями, мъж на име Дейвид Данута също открадна банана и го изяде, продавайки видеото от това като арт пърформанс.

Заглавието беше "Гладен художник". Според "Гардиън" той бил обезпокоен от факта, че от банан, който може да струва 20 цента, могат да се направят толкова много пари.