Китайският журналист Фан Бин, който изчезна през февруари 2020 г. в Ухан, докато отразяваше най-ранната фаза на пандемията от COVID-19, бе освободен от затвор, предаде "Гардиън".

Близките му потвърдили, че той е бил пуснат от ареста миналата неделя. След това отпътувал за Пекин, където живеят негови роднини. Още в понеделник обаче бил върнат в Ухан, където остава под строг надзор.

Дълго време изчезването на Фан беше обвито в мистерия. В Китай е позволено задържането на човек в продължение на шест месеца без да му бъде повдигнато обвинение. В няколко доклада се казва, че семейството му се страхувало да говори публично за случая.

В неделя Асошиейтед прес цитира източник, който твърди, че Фан е бил осъден на три години затвор за "разпалване на спорове и провокиране на проблеми" - абстрактно обвинение, традиционно използвано срещу политически дисиденти. По-късно Радио "Свободна Азия" съобщи, че журналистът е излежал присъдата си в поправителен център в Ухан.

През декември 2020 г. бившата адвокатка, превърнала се в журналистка - Джан Жан, беше осъдена на четири години затвор по същото обвинение. Джан започна гладна стачка малко след ареста. Поддръжниците ѝ многократно изразиха сериозна загриженост за нейното здраве.

През 2021 г. бившият адвокат на Джан каза пред "Гардиън", че нейната присъда е "предупреждение" от китайското правителство и предположи, че тя е била жестоко третирана като назидание за действията си.

Правителството на Китай постоянно е обвинявано в липса на прозрачност, особено в първите критични месеци след избухването на заболяването в Ухан. Журналисти се опитаха да сигнализират за огнището на COVID-19, което препълни местните болници, но властите се стремяха да контролират стриктно потока от информация, арестувайки всички, дръзнали да разпространяват новини по темата.

Месеци по-късно Си Цзинпин наложи политика за "нулев COVID" в комунистическата страна, съгласно която при минимален брой регистрирани заразени многомилионни градове бяха поставяни под строг локдаун.