Председателските места в парламентарните комисии, без които на практика не може да тръгне законодателната работа, като уж всички депутати афишират важността за приемането на проектите по Шенген, еврозоната и пр., отново станаха заложник на липсата на мнозинство около съставянето на правителство. Макар това никога да не е пречело на предходни парламенти в същата ситуация да разпределят местата в комисиите на квотен принцип, както и да гласуват председателите. И в крайна сметка бе решено - другата седмица те ще заседават, но със старите си председатели или с посочени от председателя на Народното събрание, ако старите или не са депутати, или не са в състава на съответната комисия. До избора на постоянни титуляри.

Това означава, че поне засега т.нар. джентълменско споразумение между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" за ротация на председателя на комисията по правни въпроси, която трябва да разглежда важните проекти, като този за въвеждане на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор, няма да се случи. Споразумението включваше ПП да получи председател в срок от три месеца, след това на мястото му да седне председател от ГЕРБ. Неофициално номинацията на обединението е младият юрист от "Промяната" Стою Стоев.

Решението бе договорено след няколко дни обсъждания в председателски съвет, но това не означава, че мина безпроблемно в зала. Депутатите час и половина спориха по него, като не липсваха дежурните престрелки на "висок стил" от страна на "Възраждане" за "леки жени" и "некъпан човек, който говори за полови органи" спрямо "Демократична България", което предизвика Кристиан Вигенин (БСП) да обяви: "С този дебат забиваме поредния пирон в ковчега на парламентаризма". И депутатите на левицата напуснаха залата.

Не стана ясно изобщо какво наложи този дебат, след като още вчера имаше разбирателство по темата, че засега комисиите остават без ръководства. В същото време от "Промяната" днес настояха че "джентълменското споразумение" трябва да е в сила, председателят на "правна" да е на обединението за първите три месеца работа, както и да се изберат председатели и заместници. От формацията все още смятат и, че могат да "изкушат" ГЕРБ да подкрепи втория мандат като получи повече председателски места в комисиите. Нещо, което от ГЕРБ заявиха отдавна, че не ги блазни.

"Не е важен председателят на комисията, а мнозинството" - отбеляза днес от трибуната Радомир Чолаков (ГЕРБ).

Чолаков, който бе председател на комисията по правни въпроси в 48-ото Народно събрание, трябва да я оглави сега отново - според взетото решение.

И по този повод си направи нещо като "самоотвод" днес.

"Разумното предложение е да има временни ръководства до сформиране на мнозинство. Аз декларирам, че не желая".  

Кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков все пак направи опит да спаси "джентълменското споразумение", като предложи правната комисия да бъде изведена от решението, но без успех.

Първоначално формациите се бяха разбрали, че това временно ръководство ще се посочва от председателя на парламента Росен Желязков (ГЕРБ). Но все пак, за да не се концентрира цялата власт в ръцете само на един човек, бе възприет подходът и с бившите председатели от миналия парламент. 

"Решението влиза в сила от обнародването му в "Държавен вестник", това означава, че идния вторник ще бъде публикувано. Считано от вторник или по искане на една трета от депутатите в съответната комисия, или по инициатива на председателя на НС и в зависимост от свободните стаи, ще бъдат свикани заседания на всички постоянни комисии. Те ще бъдат председателствани от председателите им в миналия парламент. Ако те в момента не са депутати – от представители на съответната парламентарна група, комисиите, председателствани от "Български възход" ще вземе "Има такъв народ" - обяви на финала обаче председателят.

Така че предстои да видиим в крайна сметка ще бъде ли Чолаков председател на правната комисия или не - след като има решение на НС, че трябва да е той.

Не е ясно и колко дълго ще продължи тази странна и неприлагана до момента фоорма на ръководене на парламентарните комисии. Самите председатели пък имат срок, в който трябва да изберат сътрудниците към комисиите.

В крайна сметка депутатите пристъпиха към определяне на поименния състав на комисиите, които както стана ясно, ще трябва да проведат първи заседания следващата седмиица. След близо месец конституиране на 49-ото НС.