Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка - Янис Стурнарас каза пред гръцкия вестник Imerisia в интервю в сряда, че ЕЦБ ще приключи с повишаването на лихвените проценти през 2023 г., но при условие, че не настъпят драстични промени, съобщава БНР. 

Стурнарас повтори, че централната банка е "близо до края на цикъла на затягане на лихвите", добавяйки обаче, че не е сигурен колко още увеличения на лихвите ще са необходими през тази година.

Членът на ЕЦБ и управител на Гръцката централна банка изрази възможността за връщане към "отново много ниски лихви", но без да даде повече подробности кога това може да се случи.

В същото време в интервю за Deutschlandfunk членът на Управителния съвет на ЕЦБ и шеф на Дойче банк - Йоахим Нагел заяви, че е "оптимист" по отношение на въздействието на провежданата от централната банка парична политика.

Той обаче добави, че ЕСБ "все още не е приключила с повишенията на лихвите". Освен това "все още има да се свърши работа по отношение на основната инфлация“.

Изявлението му е факт, след като по-рано в сряда немската статистика заяви, че инфлацията в страната е се е понижила през април до 7,2%, а основната инфлация (бе цени на храни и енергия) - до 5,8 на сто.

По време на същото интервю и размишлявайки върху последните сътресения в банковия сектор, Нагел каза, че не споделя загрижеността по отношение на германските банки.