Мачът от откриващия кръг на втората фаза в Първа лига между ЦСКА-София и "Черно море" ще се играе пред публика, но на неутрален терен, реши Апелативната комисия на БФС.

"Червените" бяха наказани от Дисциплинарната за два домакински двубоя без публика заради инцидентите, довели до повече от 10-минутно прекъсване на сблъсъка с "Лудогорец" в края на миналия месец. Първият вече бе "излежан" - срещу "Ботев" (Враца) от 30-ия кръг на "Българска армия".

Още преди това "червените" подадоха жалба до Апелативната комисия, но решението бе отложено за днес. Така за втората среща санкцията бе променена от мач без публика на среща на неутрален терен на поне 50 километра от София.

"След като разгледа жалбата по същество и се запозна с изисканите доказателства, Апелативната комисия констатира, че наложеното наказание е за повторно нарушение на чл. 37, ал. 1, т. 4, б. Б, пр. 1, като за първото нарушение е наложено наказание от Дисциплинарната комисия на 31 август, в 8-ия кръг, което е предупреждение за лишаване от домакинство. Решението на ДК е за две срещи лишаване от домакинство и е обусловено от обстоятелството, че има прекратяване на футболната среща за 18 минути и има хвърлени предмети от публиката на ЦСКА, заяви председателят на Апелативната комисия Валери Апостолов. 

- След като направи разисквания, комисията се запозва и изслуша жалбодателя и реши на основание чл. 62, ал. 3, във връзка с чл. 6, ал.1 и чл. 16, ал. 2 от Дисциплинарния правилник на БФС за сезон 2022/2023 г., изменя наказанието на ДК от 2 май на ПФК ЦСКА- София ЕАД, като отменя наказанието забрана за игра пред публика и потвърждава наказанието лишаване от домакинство. ПФК ЦСКА трябва да изпълни всички изисквания на чл. 30 от наредбата за първенствата и турнирите от системата на БФС за сезон 2022/23, която урежда задълженията на футболните клубове, когато имаме лишаване от домакинство. С това решение Апелативната комисия частично е уважила жалбата на ЦСКА.“

"ЦСКА - Черно море ще се играе пред публика. Чл. 30 изисква за Първа лига отстояние 50 километра, като в члена се изисква, че в срок от 24 часа трябва да предложат два стадиона на Спортно-техническата комисия  и те трябва да бъдат одобрени", заявиха още от Апелативната комисия пред журналисти.

Велико Търново е вариант за двубоя. Двамата директори на ЦСКА-София са на различни мнения

Изпълнителният директор на ЦСКА-София Стоян Орманджиев допусна Велико Търново като вариант за домакинството срещу "моряците". Същевременно пролича, че той и колегата му Филип Филипов, с когото делят поста, са на различни мнения за решението на Апелативната комисия.

Филипов заяви, че не вярва във феърплея до края първенството. Докато Орманджиев определи решението като "строго, но справедливо".

"Вече не вярвам във феърплея до края на първенството. Нашето желание беше да играем на Армията, където е нашият дом. Хубаво е, че ще има фенове, които ще ни подкрепят, но това наказание ни поставя в неравнопоставено положение с нашия конкурент, заяви Филипов.

- Тези два мача са прекалено строго наказание за това, което се случи на мача с "Лудогорец". Трябва да осигурим стадион на поне 50 км от София. До няколко часа ще имаме решение, защото трябва да се заемем с организацията на мача. На Армията винаги атмосферата е друга, макар че имаме рекордна серия на чужд терен."

Той вярва, че "червените" държат съдбата си в свои ръце и имат шанс да спечелят титлата:

"Всичко е в наши ръце. Имаме пет мача и ако ги спечелим, ставаме шампиони."

А Орманджиев добави:

"Решението на Апелативната комисия е строго, но справедливо. Търново е вариант за мача с "Черно море".