Административният съд във Велико Търново отмени уволнението на полицай Радослав Георгиев от Велико Търново, който е наблюдавал дома на стрелеца Петко Петков ден преди трагичната акция на МВР и баретите в Лясковец, пише "Правен свят". 

На 13 март миналата година (деня преди стрелбата) Георгиев и шефът на Специализираното тактическо звено за бързи действия във Велико Търново Павел Ангелов ходили до дома на Петков. Задачата на Георгиев и Ангелов била да заснемат дома на стрелеца, който уби полицая Емил Шарков. Според указанията двамата служители на реда е трябвало да бъдат много внимателни.

Докато снимали жилището обаче Ангелов казал на Георгиев, че едно от пердетата помръднало и е възможно да са били забелязани. Двамата униформени напуснали района, а по-късно се оказа, че майката на Петко Петков и жена от кооперацията действително са забелязали двамата мъже, но той лично не ги е видял.

По-късно тогавашният министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров е посочили, че една от причините за провала на акцията е, че двамата полицаи са били забелязани и не са докладвали за това. На 14-ти март Петко Петков очакваше баретите да щурмуват дома му и откри стрелба по тях.

"Те разбрали, че той ги е видял, но не сметнали за нужно да докладват това на своите началници и по този начин са компрометирали цялата операция", каза тогава Йовчев.

В заповедта за уволение, която Радослав Георгиев обжалва, е посочено, че той е уронил грубо престижа на службата, като са изброени 4 нарушения на Етичния кодекс. Съдът обаче е преценил, че полицаят може да носи дисциплинарна отговорност само заради непознаването на кодекса и изискването да се дава точен и обективен отчет за възложените и изпълнени задачи. Според съда в този случай Георгиев може да бъде наказан само с "порицание", но не и с уволнение. Относно конкретната задача съдът е преценил, че отговорност носи не само уволненият полицай.

"Не съвсем стриктното изпълнение на служебната заповед за извършването на оперативно действие (липса на достатъчно конспиративност на фактическите действия, неумелото им прикриване, недостатъчно професионалния подход към конкретната му реализация) са израз не само на неточност и непрецизност от страна на конкретните изпълнители, а и на зле планирана оперативна задача", се казва в решението на съда.

В жалбата си младши полицейският инспектор пише, че не той е станал причина в обществото да се изнася тази информация и оттам да се прави извод, че е накърнено името на службата. Георгиев е представил и копия с интервюта на министъра на главния секретар на МВР.

С това си решение съдът всъщност подчертава вината и на по-висшестоящото  ръководство - в случая, главния серкетар на МВР Лазаров,  коментираха адвокати пред Клуб Z.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.