Десетки хиляди мигранти са се струпали на южната граница на САЩ с надежда, че ще успеят да влязат безпрепятствано в страната. Отмяната на извънредната COVID ситуация в САЩ в петък вечерта сложи край и на спорна практика за депортиране, която през последните години позволяваше мигрантите да бъдат връщани бързо обратно, позовавайки се на пандемията.

Много от мигрантите от Централна и Южна Америка се надяваха на по-добри шансове да бъдат приети в САЩ поради отмяната на т.нар. „Регламент 42", но са все по-разочаровани. Причината е, че правителството на САЩ е въвело множество мерки за противодействие на наплива по границата.

В четвъртък министърът на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас се опита да смекчи фалшивите очаквания - и още веднъж подчерта, че границата в никакъв случай не е отворена сега. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ситуацията на границата ще остане "хаотична за известно време".

„Регламент 42“ позволява да се забрани на хора да влизат в САЩ, ако има заплаха за общественото здраве от внасяне на болест. През март 2020 г. - под въздействието на пандемията, органите за защита на границите бяха инструктирани да прилагат това правило при тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Това направи възможно, във връзка с пандемията, мигрантите да бъдат връщани обратно бързо и без бюрокрация - още преди да могат да подадат молба за убежище.

Твърди се, че в рамките на три години са били извършени 2,8 милиона депортации. Срокът на действие на регламента трябваше да изтече миналата година, но няколко американски щата, включително Аризона и Тексас, обжалваха и срокът бе удължен.

Сега САЩ се връщат към прилагането на т.нар. „Регламент 8“. По този начин административната тежест за граничната охрана е по-голяма, тъй като мигрантите вече не могат да бъдат депортирани без редовна процедура. Това обаче не означава непременно, че шансовете им за положително решение за предоставяне на убежище се увеличават.

Този регламент предвижда петгодишна забрана за повторно влизане в случай на опит за незаконна имиграция. Могат да бъдат наложени и глоби и присъди за лишаване от свобода. Много мигранти се опасяват също така, че в бъдеще няма да бъдат депортирани в Мексико, както досега, а в родните си страни.