Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес специално определи трета щатна длъжност - "заместник на административния ръководител - заместник- директор" на Национална следствена служба (НСлС).

Това става ясно от съобщение на колегията, която традиционно заседава в сряда следобед, но днес направи изключение.

Длъжността за зам.-директор се открива "чрез трансформиране на една свободна длъжност „следовател“ от щата на Национална следствена служба, считано от датата на вземане на решението".

Ведага след това Колегията назначи на тази длъжност Ясен Тодоров - следовател в Национална следствена служба.

Както Клуб Z писа, предложението е на Иван Гешев.

Тодоров е ноторно известен поддръжник на прокуратурата - бивш инспектор от Инспектората на ВСС (ИВСС), после член на Съвета, който гласува назначаването на Соти Цацаров и го поддържа през целия мандат. Сега е "острие" на Камарата на следователите, която сърцато брани Гешев със становища и декларации.

От ВСС обясняват назначаването му така:

"Мотивите са свързани със спецификите в дейността на Националната следствена служба, обезпечаването на ефективно и срочно осъществяване на процесите на управлението, свързани с администриране, организация, ръководство, контрол, отчетност и качествено методическо ръководство на следователите."

Също днес Прокурорската колегия, преди да се разпусне за празниците (утре няма заседание, а в четвъртък няма Пленум, б.р.), разкри за Апелативна специализирана прокуратура четвърта щатна длъжност "заместник на административния ръководител".

Мотив е "увеличеният обем на същинската прокурорска дейност, дължащ се на настъпилите законодателни промени" (?!). Всъщност апелативната спец-, както и другата прокуратура, и съответните им съдилища са на прага на закриването - поне така декларира новото мнозинство в парламента.

За щата на Софийска градска прокуратура е определена шеста щатна длъжност „заместник на административния ръководител – заместник- градски прокурор", съобщават още от ВСС.