Окръжна прокуратура – Благоевград е изготвила протест срещу оправдателната присъда на Окръжния съд от вчера. Това съобщават от държавното обвинение. С нея подсъдимите Александър Манолев (като подбудител и помагач) и А.Д. (като извършител) са признати за невинни за неправомерно получаване на европейски средства за изграждане на къща за гости в гр. Сандански.

Престъплението по НК се води - представяне на неверни сведения с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз.

Обвинителният акт е бил внесен в съда на 07.10.2019 г., 5 месеца след започване на досъдебното производство по разследвания случай, съобщават от прокуратурата.

Затова пък на първа съдебна инстанция делото продължи около 3 години и 6 месеца.

Интересна е биографията на Манолев

Той има кратка биография като зам.-министър на ГЕРБ.

После обаче избухнаха скандали с неговото име и се принуди да се оттегли. Като бе спряган и за министър към онзи момент.

Той попадна и в широкия кръг лица, споменати в списъците "Магнитски", освен вече известните - Делян Пеевски, Васил Божков, Владислав Горанов и пр.

След като в началото на 2020 г. избухва публичен конфликт между Васил Божков и тогаващните  властимащи, започват да излизат компрометиращи записи, разговори, чатове, снимки и пр., свързани с Бойко Борисов. Така на 12 юни излиза запис, станал известен като "Лесно е да си прост". В него глас, приличащ на този на Борисов, разказва на телефонен събеседник за някои от прийомите си - с доста циничен на места привкус.

Тогава той, освен че нарежда по адрес на бизнесмени от "Еврохолд" да им "размажем физиономията", се интересува "нашата къща за гости как се движи".

"Манолев ще изгори - ще му повдигнат днеса или утре обвинения! Ще го съсипят", казва тогавашният премиер.

После признава и че е "пратил полиция".

Това даде повод на критици на Борисов да го атакуват - че дефакто задкулисно ръководи уж напълно независимата съдебна власт, както и е информиран и дори може да влияе на следващите стъпки на прокуратурата.

"Един няма да пощадя от нашите", казваше тогава Борисов, като се разбира, че целта е да се удари и Елена Йончева, чийто свекър също имал къща за гости.

Като скоба - в същия запис се говореше, че някои си "Сотир и Гешев" присъствали и се подхилвали по време на срещи на експремиера с чужденци. И накрая Гешев му казал:

"Абе, аз много обичам да се правя на луд, ама вие, г-н премиер, май се правите много успешно!"

А пък гласът на Борисов му отговаря: 

"Просът съм и ми е лесно! Ти да не си сложен?!"