Има нещо повече от личността на г-н Гешев, това е Висшият съдебен съвет - органът, който кадрува.

Това коментира днес президентът Румен Радев за скандала в прокуратурата.

Не е нормално, каза той на въпрос за разговори на политици с главния прокурор.

"Говоря за това от години - че има политическа намеса в работата на прокуратурата и съдебната власт", добави Радев.

На въпрос дали Иван Гешев е подходящ за поста главен прокурор, президентът отговори:

"Не искам в момента да спекулирам с хипотези. Има нещо по-важно от личността на главния прокурор - това е Висшият съдебен съвет, органът, който кадрува."

И добави: "Надявам се, че след всичко, което излизи наяве за политическите вмешателства и податливостта на членовете на ВСС, те да покажат независимост и подчинение единствено на закона и принципите, установени в съдебната власт".

След което припомни как отдавна е трябвало да бъде решен въпросът с изтеклите мандати във ВСС, но парламентът абдикирал по темата.

"Дали някой в парламента има полза от това?", попита той.

"Българите в РСМ са подложени на системен тормоз"

Радев коментира и изявлението на премиера на Северна Македония по адрес на България. Той посочи, че през 2021 г. е поставил проблема за правата на българите там.

"Една година удържах този процес, две вета на Съвета за разширяване, докато нашите европейски партньори не се убедят, че този проблем не е двустранен, а европейски, защото касае Копенхагенските критерии за членство - недопускане на дискриминация."

Посочи още, че няма никакъв прогрес по протокола за добросъседство, подписан от двете държави. По повод думите на Димитър Ковачевски, че България се отнасяла към Република Северна Македония както Русия към Украйна, президентът заяви:

"Има ли в България хора, които се идентифицират като македонци? Има, но те имат еднакви права наравно с всички български граждани. Те не се преследват, срещу тях няма режисирани съдебни процеси, няма паления, стрелби, побоища. Те могат да работят в администрацията на всичкии нива, могат да заемат всички изборни длъжности в нашата страна. А българите в РСМ са подложени на системен тормоз".

За махането на служебните кабинети - "абсолютно лицемерие"

Въпросът за премахването на институцията на служебното правителство вбеси Радев, който се впусна в дълго изброяване на успехите на последните два кабинета.

"Няма проблем стига редовното правителство да си върши работата и да не да оставя проблемите на служебното", каза той язвително, като последва изброяване на липсващи закони по плана за възстановяване, търговете с газ, организиране на честни избори, как служебното правителство подготвило законите за промени в съдебната власт и т. н.

Разбирам, разбира се, няма проблем, стига редовните правителства да се занимават с това, което трябва и да имат капацитетът да го правят.

Това е абсолютно лицемерие, когато в началото казаха - занимавайте се само с избори и след това прехвърлиха всички нерешени от няколко редовни правителства проблеми на служебното. И то ги реши", обяви президентът, който по Конституция назначава служебните правителства. В последните две години такъв тип кабинети управляват повече време от редовните.

След успехите на ппоследните два служебни кабинета начело с Гълъб Донев била и рафитерията "Лукойл", която започала да плаща данъци.

За бъдещия кабинет

Радев показа, че не е много оптимистично настроен за съставянето на редовно правителство.

"Бъдещият кабинет трябва да почива на ясни принципи, да следва ясни приоритети и програма. Диалогът в последните дни между магистрати и политически партии хвърля сянка върху принципите на една бъдеща коалиция и задълбочава недоверието сред гражданите", отбеляза той.