„Каскета срещу Тиквата – мафиотската държава в България стигна критичната точка.“

Под това заглавие „Политико“ публикува статия за конфликта между българския главен прокурор Иван Гешев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Двамата са наречени с прякорите си.

Несъмнено моментът е възлов за върховенството на закона в България и превръщането на страната в пълноценна демокрация, отбелязва изданието. Драмата започна на 1 май, когато Гешев обяви, че някой е искал да взриви бронирания автомобил, в който той е пътувал.

В сърцевината на кризата е изключително важната роля на главния прокурор. От доста време Гешев е идентифициран от активистите в борбата срещу корупцията и за демокрация като една от главните пречки за привеждането на България в съответствие с нормите на ЕС. През лятото на 2020 г. той бе сред главните цели на масовите улични протести срещу мафията. Тогава демонстрантите поискаха без успех оставката му.

Политически покровителстваната мафия в България е вездесъща, а интересите ѝ включват наркотици, оръжия, трафик на хора и отклоняване на средства от еврофондовете. Според протестиращите всемогъщите български прокурори са в центъра на мафиотската структура и винаги гарантират, че нито една "едра риба" няма да бъде изправена пред съда в завладяната държава.

След като Гешев оцеля след уличните протести през 2020 г., изглеждаше почти невъзможно той да бъде помръднат, в известна степен защото се радваше на близко приятелство с Борисов – майстора кукловод на българската политика, на когото през миналата година помогна да излезе от ареста.

Сега обаче нещо щракна и подпали "гражданска война" в мътното сърце на българската държава. То може да даде проблясък надежда на тези, които се надяват да почистят Авгиевите обори от корупцията.

Борисов спечели с малко изборите през април, а номинираната от него за премиер Мария Габриел заяви на 11 май, че иска оставка на Гешев. Той отвърна с намека, че политическата класа се опитва да убие него и семейството му. Той намеква също, че иска да разръчка корупцията по високите етажи.

През 2019 г. обаче партията ГЕРБ на Борисов изигра ключова роля за назначаването на Гешев за главен прокурор. Когато миналата година Борисов бе арестуван заради разследване за изнудване на бизнесмена Васил Божков, Гешев се притече на помощ, а прокурорите нарекоха случая смешен и политически мотивиран. Случаят се смята за класическо доказателство за ключовата роля на българските прокурори в опазването на "едрите риби".

Днес обаче Борисов твърде, че решението за освобождаването му е взето независимо от две съдилища.

Не е съвсем ясно какво предизвика кавгата между главния прокурор и бившия премиер. Възможно е Борисов в крайна сметка да е видял, че Гешев е толкова сериозна пречка, че той трябва да го натисне да си ходи, за да спаси политическото си бъдеще, да получи надеждни коалиционни партньори.