Важно е да се разкрият поръчителите и извършителите на взрива срещу главния прокурор Иван Гешев. Това заяви пред БНТ днес конституционният съдия Янаки Стоилов.

По думите му, флaшките и записите, които станаха известни през последните дни, също накърняват престижа на съдебната власт.

Клуб Z припомня, че като министър на правосъдието Стоилов инициира първата по рода си процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Тогава тя претърпя фиаско на два пъти във ВСС, тъй като монолитното мнозинство я "опраска". Самият Стоилов днес припомни, че същите хора (шестима от състава на Прокурорската колегия внесоха предложение за "импийчмънт" на Гешев, б.р.) тогава не допуснаха въобще да се разглежда този въпрос - камо ли да се вземе едно или друго решение по същество.

"Има драматични проявления с елементи на фарс", коментира той накратко случващото се в момента в прокуратурата. Като напомни абсурда - зам.главен прокурор да иска охрана, за да го пази от главен прокурор, защото го е страх.

Днес Стоилов коментира още:

"Правилно се говори за политическо влияние върху съдебната власт, а то става обикновено през най-високите етажи, макар че не само - има и хоризонтални такива контакти в много случаи.

Въпросът е, обаче, че пък политиците, които успяват да моделират съдебната власт, се ползват от нейните услуги. Така че тук има взаимен интерес. И това, което в случая може би не беше предвидено, е, че главният прокурор ще излезе от сценария, който може би някои смятаха, че ще бъде осъществен и ще се облекчи постигането на моментните политически задачи", заяви Янаки Стоилов.

"Виждаме,че главните прокурори се избират с някакво политическо влияние, но в един момент, заради значителните правомощия, които имат - така беше и при Татарчев, и при Филчев - те излизат от контрола на своите ментори и стават неудобни", заяви Янаки Стоилов.

Според него проблемите идват от олигархичния характер на властта у нас.

"Това означава сливането на политическата и икономическата власт в ограничен кръг лица, като дори тази власт в много случаи е законна. И всъщност олигархията не се противопоставя на нормалната демокрация, защото тя успява да овладее нейните механизми и институции.

И докато това не бъде променено, то ще продължава да предизвиква и много скандали, много от тях със сюжети, които силно напомнят отношенията в мафията", допълни той.

Той специално подчерта, че гражданската енергия, която се създаде в последните години, бе похабена - от тези, които трябваше да я оползотворят.

Стоилов пусна и лека закачка с правната подготовка на Гешев, който вчера възкликваше защо Господ го наказвал с глупави врагове.

"Той (Гешев) не смята записването на телефон за техническо средство", заяви професорът по повод оправданието, което обвинител № 1 лансира за евентуалното нарушаване на конституцията.

Стоилов зададе и още един въпрос: защо парламентът, който има "две дузини постоянни комисии" по различни въпроси, все още не се заема да разгледа ставащото в съдебната система, респективно - в прокуратурата.

Няма конституционна пречка за ротационен премиер

Няма пречка за ротация на министър-председателя, ако има политическо решение за това, коментира в "Денят започва" Стоилов.

"Ротационният премиер - това е като започналата вече ротация с председателя на Народното събрание, така че явно отиваме на ротационен период.

Няма пречка, ако са решили политически - тук вниманието повече трябва да е върху политическото решение на ротацията, не формалното", каза той.

Стоилов обясни, че ротацията може да се извърши чрез така наречената - "конституционна рулетка" - министър-председателят подава оставка, президентът връчва мандат на другата политическа сила, която излъчва следващия премиер.

Според него "националното" правителство, което се готвят да подкрепят ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, може да е политико-експертно, но на практика е коалиционно.

"Не може да се крие, че това е една коалиция, която си има име - ПП с ГЕРБ, евентуално и с конституционната подкрепа на ДПС. А дали ще се стигне до ротация, зависи какво ще роди тази коалиция", каза той.