"Има много други аспекти - не е само коституционната математика по колко души в коя колегия да има."

Така проф. Янаки Столов охлади ентусиазма по въпроса - дали е лесна реформата на съдебната система и прекрояването на ВСС (припомняме, че след като през 2015 г. торпилира заедно с ГЕРБ именно тази идея, неодтавна ДПС изненадващо излезе с предложение в прокурорската колегия да се даде превес на политическата квота, а в съдийската - на съдиите, избрани от съдии, б.р.)

Днес бившият правосъден министър, а сега конституционен съдия заяви пред бТВ, че е редно Кирил Петков и Лена Бориславова да се явят на разпит в прокуратурата, тъй като...

"... От високо място в изпълнителната власт се твърди, че има информация кои са лицата, извършители на престъпления в последните години, които са били толерирани от властта."

И каза по адрес на Иван Гешев:

„Не смятам, че трябва главният прокурор да бъде обявяван за престъпник, за да се прецени дали той отговаря или не на определени високи стандарти. Едва ли може да се твърди, че всеки, който е на такава висока длъжност извършва по две – три престъпления в месеца."

Стоилов повтори и нещо много важно:

"Но ние освен - да я нарека - криминалната корупция, която е записана в НК, имаме и легална корупция."

И поясни, че има предвид "тази корупция, която хората, които имат политическата власт, толерират чрез законодателството и чрез управленски решения".

Той каза още, че настойчиво препоръчва на правителството да внимава и да пресича корупционните прояви и с приемането на закони.

И на уточняващ въпрос поясни какво има предвид: "Когато се приемат закони, с които се опрощават милиони задължения на хора, които иначе минават за големи бизнесмени".

"Бяхме свидетели на такива прояви през изминалите години и затова е важно да се проследява законодателството“, каза още той, явно имайки предвид Васил Божков и твърденията му, че в негова изгода са променяни налози за хазарта, което досега не е предизвикало интерес у прокуратурата.

"Сега възникват редица спорове - как се управляват сектори в енергетиката. Една държава, за да стане просперираща, тя наистина трябва да приложи силата на закона и върховенството на правото", каза още Стоилов.

Но разшири темата, като заяви, че е наивно да се твърди, че само със съдебна реформа ще се осигури просперитет, а не и ако няма национален план - например да се създадат енергийни мощности.

"Спомняме ли си, че първият меморандум за жп линия между София и Скопие е точно преди 15 г. За 15 г. няма нищо!

По отношение на ядрените мощности ние говорим от 20 години какво точно България да направи. И продължава нищо да не прави", каза конституционалистът.

По повод конституционните помени, той посочи, че те са "най-накрая, като се налага и ако се налага".

Иначе Стоилов адмирира създаването на конституционна комисия в НС, посочи, че самият КС е готов да участва с експертиза, но нещата не са толкова прости - например да се даде право на всеки гражданин на индивидуална конституционна жалба (една от презентираните цели на сегашната политическа власт, б.р.).

Професорът каза, че трябва да се проучат внимателно различните европейски практики и че целта не е...

"... Конституционният съд да се превръща в заместител на омбудсмана - където постъпват всякакви жалби, от които да не произтича нищо."

Отсега предупреждавам, че тези въпроси имат различни решения в Европа, в ЕС, каза той.

Също днес в Нова тв гостува зам. правосъдният министър Борислав Ганчев.

„Смятаме, че имаме достатъчно данни за една от трите хипотези в Конституцията - тежко нарушение, системно неизпълнение на служебните задължения и накърняване на престижа на съдебната власт”, каза той по повод главния прокурор Гешев.

Зам.-министърът уточни, че в момента се работи по окомплектоването и формулирането на сигналите.

„Те са свързани с все такива нарушения, които Конституцията казва, че са достатъчни, за да може министърът на правосъдието да сезира и да отправи искане до ВСС. Който съответно очакваме да има морала да изпълни задълженията си”, добави той.

Ганчев коментира и дали част от деветте въпроса, които Кирил Петков формулира пред медиите, присъстват в сигналите на Министерството на правосъдието.

„За мен тези казуси са известни и те са известни далеч преди някой премиер да ги каже. Ако се върнем назад, „Барселонагейт”, „Мата Хари”, та дори „Ало, Ваньо” - говорим за едно последователно действие или бездействие, които не съответстват на очакванията на обществото за разследване”, категоричен е зам.-министърът.