За периода от 2018 г. срещу Иван Стоименов Гешев в качеството му на прокурор, административен ръководител на Специализирана прокуратура, заместник главен прокурор и главен прокурор на Република България са постъпили над 70 сигнала с твърдения за извършени от него нарушения и/или престъпления.

Сигналите са подадени от граждани, адвокати, граждански сдружения, медии, неправителствени организации, асоциации.

Това информират от прокуратурата в специално нарочно изявление от днес.

Отделно от това институцията многократно се е самосезирала и по публикации в средствата за масова информация с цел да се проверят изнесени данни за евентуално извършени от главния прокурор нарушения или престъпления.

"Сигналите, депозирани в прокуратурата, своевременно са изпращани по компетентност на Специализираната прокуратура, а след закриването й с решение на Народното събрание - на Софийската градска прокуратура (СГП), която е единствената компетентна прокуратура в страната да извършва проверки и разследвания срещу магистрати, лица с имунитет, членове на Министерския съвет", припомнят още от държавното обвинение.

Това, което са направили прокурорите е, че "своевременно са възложили извършването на проверки на органите на Главна дирекция „Национална полиция“, антикорупционната комисия и др."

От написаното излиза, че се касае почти за мъченик:

"Ежегодно сигнали срещу Иван Гешев са подавани и/или препращани до Върховния административен съд, Софийски районен съд, Софийски градски съд, Инспектората към ВСС, Инспектората към ВКП, КПКОНПИ, Комисията за защита от дискриминация, Комисията за професионална етика и превенция на корупцията във ВСС.

Във ВСС бяха внесени и предложения от министри на правосъдието и от членове на ВСС с искане за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор, основанията за които са разисквани публично и са достояние на обществеността. Предложенията на служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов и на следващия правосъден министър Надежда Йорданова бяха  отхвърлени от Пленума на ВСС."

От прокуратурата посочват, че съгласно действащото законодателство не е имало и няма пречка да се води независимо разследване срещу главния прокурор. Във връзка с постъпилите сигнали и образуваните преписки Иван Гешев е давал многократно обяснения пред прокурор, Държавна агенция „Национална сигурност” и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Само вчера - преди да даде брифинг, на който пусна таен запис с разговор с члена на ВСС, Гешев обяви, че е давал 4 часа сведения пред редови прокурор.

"В хода на извършвани проверки съобразно компетентността си прокурорите са се произнасяли по същество, както се процедира по всички останали преписки срещу български граждани. Стандартът е един и същ, независимо от служебното положение на лицето, срещу което е насочен сигналът."

Клуб Z напомня в тази връзка текста на Конституцията - чл. 126, ал 2:

"Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори."

Иначе - макар да не става ясно на какво или на кого точно отговарят, от прокурорския пресцентър завършват:

"Внушенията, че главният прокурор е безконтролен, безотчетен и всевластен, не отговарят на истината при положение, че той многократно се отчита...

... В същото време обаче Иван Гешев е изслушван пред парламентарни комисии, което доказва, че механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор съществува (?!, б.р.)

... Видно от посочената статистическа информация за сигналите и извършените по тях проверки, твърденията, че главният прокурор е недосегаем са политическа теза, която е фактически и правно неоснователна, руши авторитета на прокуратурата и създава у обществото недоверие към държавните институции."