"Канонадата" от искания на имунитети на депутати - предимно от ГЕРБ и ПП-ДБ започва с Делян Добрев. Това става ясно от прокурорския пресцентър. Бившият енергиен министър на ГЕРБ е обвиняем за "умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай".

ГЕРБ обяви, че имунитет доброволно няма да бъде даван. И ще застане зад народни представители от останалите парламентарни групи в същата хипотеза, защото "днеска е Делян, утре ще е някой друг, утре ще е Кирил". По информация на Клуб Z от ПП-ДБ ще подкрепят един такъв подход за недаване доброволно на имунитети.

Кирил Петков подчерта, че отношенията между двете най-големи парламентарно представени формации не са "коалиционни". И се извини за нарушеното обещание във втория мандат да няма лице, свързано с ГЕРБ - каквото е Мария Габриел.

Продължава гражданската война в родната съдебна система - четирима магистрати от ВСС за втори път поискаха уволнението на Иван Гешев. Искането е заради накърняване на престижа на съдебната власт, а поводът - прословутият (пръв) брифинг на Гешев от миналия понеделник - когато скъса оставката си, говори за "плъхове, мишки, политически боклук, който трябва да бъде изметен от Народното събрание" и т.н.

"Денацифициране" и "демилитаризиране" на Украйна, "освобождаване" на Донбас - наслушахме се на най-разнообразни причини за кървавата кампания на Русия срещу украинците. Путин най-накрая разкри целта на "специалната военна операция" - да спре войната.