Красимир Каменов-Къро и жена му са застреляни в дома им в Кейптаун, съобщава БНТ, позовавайки се на свои източници.

Южноафриканската медия "Таймс лайв" обяви, че в къщата са открити общо 4 трупа, за които се смята, че са от български произход - две жени и двама мъже.

Предполага се, че заедно с Къро и съпругата му в дома им присъствали детегледачка и охранител.

"Около 8.20 сутринта бяха открити телата на две жени и двама мъже на възраст между 40 и 50 години с огнестрелни рани. Смята се, че жертвите са от български произход", каза говорителят на местната полиция Андре Траут. "Мотивите за множеството убийства все още не са установени, като изследователите работят усилено в търсенето на улики".

През март Къро бе задочно обвинен от Софийската градска прокуратура като поръчител на убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР, който бе показно разстрелян в София в началото на 2022 година.

Според източници на БНТ се разследва и връзката на Къро с още три убийства, на боса от "ВИС" Мето Илиенски, и на "Братя Византийци" - Радослав и Николай Бикови.

След десетилетия "тишина" Красимир Каменов бурно бе набелязан за враг на прокуратурата преди няколко месеца.

На първата ѝ пресконференция точно в разгара на предизборната кампания - на 16 март, бе обявено, че са намарени данни за организирана престъпна група. В дома на двама дилъри били открити множество флашки с разговори, както и няколко писма. Споменаваше се за "неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев - Къро също е насреща" (ставаше ясно обаче, че иде реч за лобисти в САЩ, където - ясно кой е обект на санкции по списъка "Магнитски".)

От това главният прокурор тогава извади предположние, че бандата е била създадена с цел да действа срещу него. Вероятно - по адрес на Гешев Красимир Каменов говорил, че е "готов тоя тъпанар" и "че въобще не е виждал никакъв Байдън". 

Изрично бе намесена партия "Продължаваме промяната".

Между другото, тогава се чуваха интересни фрази в разговорите:

"Хубавото е, че те са казали на Бойко, че в другия списък "Магнитски" - ако не махне Гешев, ще е той."

(Особено на фона на случилото се след това - б.р. на Клуб Z)

При втора операция с подобен стил на 7 април - само че не на брифинг, а с разпратени до медиите звукови файлове, снимки на чатове и пр., държавното обвинение вече съобщи, че образува ново дело - за организираната престъпна група, имала цел да "дискредитира и отстранява магистрати". 

Имаше разговори между Каменов, Димитър Стоянов от сайта BIRD, говереше се за "Цецо от Белград" и NEXO, които Гешев в последвали интервюта намеси сред "съзаклятниците"... Тезата бе, че се готви политическа атака срещу главния прокурор Иван Гешев. Бяха замесени още Калин Едрев - който бива представян като лобист на "Продължаваме промяната", Бойко Рашков, "Бобока", който платил някакви адвокати и пр.

В минатоло Къро е свързван и със заговор за убийството на бизнесмена и депутат Делян Пеевски.

В края на март Софийската градска прокуратура обяви, че е обвиниила Каменов в "подбудителство към убийството на бившия полицай Л. И." Убитият е Любомир Иванов е бивш шеф на "Криминална полиция" в столичното Второ РПУ. Той пък на свой ред бе свързван с това, че имал данни, че Христофорос Аманатидис - Таки има общо с убийството на криптокралицата Ружа Игнатова, която е в неизвестност от 2018 г.

Престъплението беше извършено на 25 март 2022 г. пред дома на полицая в столичния кв. "Лозенец". Като физически извършител на убийството беше обвинен Кристиан Илиев, а Боян Табаков – за помагач.

Самият Любомир Иванов напуска системата на МВР през 2014 г. През 2018 г. Интерпол го издирва като участник в престъпна група за производство и продажба на нелегални цигари.

От МВнР днес съобщиха:

До този момент официална информация от съответните власти в страната на акредитация не е получена в българското задгранично представителство, което е установило и поддържа оперативен контакт с компетентните органи и служби.

Посолството на Република България в Република Южна Африка търси информация по официален ред от властите в държавата и веднага след постъпването ѝ ще я предаде на компетентните власти в България, посочва МВнР.

Всяка постъпваща от посолството ни в Република Южна Африка информация се предава в оперативен порядък на Министерството на вътрешните работи по компетентност.

Гешев: Мутренски години

Главният прокурор Иван Гешев отново включи в режим на констатации, макар и бидейки еднолично на челото на единствената институция, която е "господар на разследването" и само тя има право да обвинява:

„Мисля, че бях категоричен още от две години. Казах, че това, което се случва и се прави с българската прокуратура и българската съдебна власт, ще доведе и е довело до бум на престъпността и се връщаме в мутренските години”, посочи обвинител номер 1,цитиран от Нова тв.