"Политиците и магистратите, които днес воюват (отскоро), когато бяха приятели и не воюваха помежду си, имаха един общ враг. Този враг - най-ясно изразен - се казваше точно Красимир Каменов - Къро."

Това прелюбопитно изявление направи днес служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. 

Клуб Z припомня, че преди последните избори изведнъж прокуратурата прояви остър интерес към Каменов, който буквално от поне две десетилетия не живее в България. Записи на негови разговори бяха пуснати публично от страна на държавното обвинение (под претекст - че води досъдебно производство за търговия с влияние), в които известният кримигерой от миналото говори неуважително за "Бойко", за "Каскета", за списъка "Магнитски" и пр.

"Към този враг бяха насочени много усилия - той беше обявен междувпрочем и за междудържавно издирване. Като МВР е уведомило властите на ЮАР къде се намира", разкри днес вътрешият министър.

Въпреки това той изрази съжаление, че не е бил задържан, докато е бил жив.

"Но точно тези хора мисля, че дължат днес обяснение - не като приятели, а като врагове - как и защо се стигна до убийството на този човек", намекна Демерджиев.

По повод нападките от последните дни срещу "службите" - явно визирайки гърмящия скандал с Иван Гешев и записа на разговора му с Йордан Стоев от ВСС, Демерджиев, каза:

"Искам да заявя много ясно, че МВР не си е позволявало нито да записва, нито да подслушва, нито да следи някого незаконно. Няма и да си позволи да го прави!"

Той каза, че МВР разследва престъпления, макар че "понякога тези хора имат и други длъжности и обществени функции" (видно, намеквайки, че от едно "ниво" натам хора могат да бъдат разследвани единствено от следовател, който е към прокуратурата, б.р.).

Демерджиев гарантира, че МВР няма да участва нито в междуинституционални войни, нито във войни между политици.