Изтеклият запис от Националния съвет на "Продължаваме промяната" стана повод за много критики от страна на ГЕРБ. И още - от партията на Бойко Борисов смятат да поискат нова ревизия на проектокабинета "Денков", който според първоначалните заявки трябва да е в основата на съвместно управление с ротационен министър-председател.

Едно от условията, които ГЕРБ поставя е от политически кабинетът да придобие експертен вид. Т.е. в него да не фигурират лица с ярки партийни краски като съпредседателя на ПП Асен Василев - готвен за министър на финансите, какъвто бе в последния редовен кабинет - "Петков".

Днес партията се събира за Изпълнителен съвет, на който ще дискутира как продължават преговорите с ПП-ДБ.

Още в петък сутринта се очакваше от ПП-ДБ да представят ревизирания си кабинет с шест рокади в него (една от които самата Габриел като министър на външните работи, б.р.), но от обединението отложиха това представяне.

В четвъртък следобяд, по информация на Клуб Z,  кандидатът на обединението за министър-председател за първите 9 месеца от 18-месечното съвместно управление - акад. Николай Денков, е имал среща с кандидатката на ГЕРБ за следващото 9-месечие Мария Габриел, за да й покаже финалния нареден кабинет. Предвид факта, че той така и не бе оповестен в петък показва, че ще има нова ревизия на ревизията, коментираха пред Клуб Z запознати с преговорния процес. 

В същия този ден депутатът от "Промяната" и отцепник от "Има такъв народ" представи въпросния запис на широката публика. Така днес няколко представители на ГЕРБ, независимо един от друг, в различни медийни изяви коментираха, че трябва да се върви към експертно правителство, без ярки политически фигури в него.

За такова експертно правителство настоява и партньорът на ПП в обединението - "Демократична България".

Към момента освен Василев, в проектокабинета "Денков-Габриел" влизат още депутати от квотата на ПП, част от които и бивши министри, като Даниел Лорер (министър на икономиката), например. Там са и бившият председател на комисията по правни въпроси в парламента Милен Матеев (за министър на правосъдието), депутатите Андрей Цеков (бивш зам.-министър на финансите, спряган за министър на регионалното развитие) и Радослав Рибарски (за министър на енергетиката), Георги Гвоздейков, бивш депутат от ПП (за министър на транспорта). 

Пет от имената вече бяха сменени - но с мотива, че чак сега хора, на които е било предлагано първоначално, са се съгласили.

Ако от ПП-ДБ се съгласят на този вариант, то политическите лица ще останат само Денков и Габриел - като ротационни премиери.