"Продължаваме промяната-Демократична България" "очаква обаждане" от ГЕРБ за размразяване на преговорите за съставяне на правителство.

От обединението питат какво е мнението на партията на Бойко Борисов за поведението на Румен Радев вчера, къде са извънредните пресконференции на лидера й и "искат ли да бъдат част от решението за излизане от кризата, или искат да подпомогнат президента за допълнително разрушаване на държавността".

Това се разбра днес от думите на двама представители на ПП - депутатите Андрей Гюров и Настимир Ананиев, гости в тв студиата съответно на Нова ТВ и БНТ.

"Очакваме ГЕРБ да заеме позиция и да каже дали ще стоят във фризера. Контакт имаме, очакваме подновяване на разговорите. Да кажат искат ли да бъдат част от решението за излизане от кризата, или искат да подпомогнат президента за допълнително разрушаване на държавността. Очакваме обаждане, за да продължим тези разговори от там от където бяха замразени. Защото ще дойде момент в който ще трябва да обяснят какво направиха, когато можеше", заяви Гюров.

Не посочи обаче каква трябва да е формулата за размразяването на тези преговори.

За него Румен Радев е престанал да бъде обединител, а с действията си още от миналия парламент показва, че не иска да има правителство. Гюров даде примери - как в 48-ото Народно събрание Радев избра БСП за трети мандатоносител, макар да беше ясно, че това е последната партия, около която може да има обединение за кабинет. А сега: "когато се видя, че има разбирателство, беше забавен мандатът, а когато се появи разкол - връчи го бързо" (което също е факт - Радев, който се беше забързал и даже свика НС преди Великден, забави мандата, като не го връчи миналата седмица, а вместо това - веднага след акцията на Радостин Василев с оповестяването на записите от заседание на ПП, б.р.).

Според бившия председател на парламентарната група на ПП Радев има различни политически проекти, в т.ч. сега - подготвя се за неофициално участие в местните избори наесен (както Клуб Z вече писа - чрез кандидати, издигнати от инициативни комитети). Гюров имал лични впечатления по места - "вижда се силна активация на президентското лоби".

От думите му се разбра и, че Радев е смятал ПП за един такъв собствен проект

"Един от големите разколи преди войната беше очакването на Радев, че ПП ще изпълнява неговите политически идеи. "Промяната "винаги си е знаела, че не е на президента, той в някакъв момент разбра, че не е негова", посочи Гюров по повода.

"Всъщност Радев размрази преговорите. Ще съм доста изненадан, ако ГЕРБ реши да остави управлението в негови ръце" - посочи и Настимир Ананиев.

И се обърна задочно към партията на Борисов:

"На президента му се услади властта, слагайки ни във формат на скрита президентска република. В момента топката е при ГЕРБ, защото аз не съм виидял реакция от тях и това е доста притеснително като събитие. Къде е пресконференцията на Борисов, какво е мнението на Мария Габриел за това, което се случи вчера в президентството? Нагледахме се на някакви спешни конференции, а сега мълчание. Надявам се няма някакъв синхрон между ГЕРБ и президентството."

В същото време депутатът от ПП атакува ГЕРБ, че "като че ли не иска съдебна реформа, иска единствено и само да свали Гешев". 

За разлика от Гюров, Ананиев даде да се разбере, че няма да има промяна в предлаганата от ПП (но не и от ДБ) формула, с която ще се търси подкрепата на ГЕРБ.

"Експертните кабинети - за тях никой не носи политическа отговорност", заяви той.

Това е по повод на искането на ДБ, както и на ГЕРБ, съставът на евентуалното съвместно правителство да е с експертен профил, а не политически, какъвто е в момента по предложение на "Промяната".