Пет години - от 2018 г. до 29.05.2023 г. в гр. София, различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като за това е употребено заплашване. И освен това е имало незаконни записи.

Това сочи прокуратурата като основание за образуваното разследване срещу "П.П."

"Но постановлението за привличане към момента не му е предявено, тъй като въпреки проведените оперативно-издирвателни мероприятия, местонахождението му не е установено. Обвиняемият е обявен за общодържавно издирване."

Едва ли има съмнение, че става въпрос за бившия следовател, напуснал системата по времето на Сотир Цацаров - Петьо Петров, - Еврото. Той е сочен в множество свидетелства като човек, който "дистрибутира" влияния в съдебната система, прави подмолни услуги и директно съдейства за съсипване на бизнеси чрез Специализираната прокуратура.

Формално ексмагистратът с интересния прякор е адвокат (дори на разпространени тази неделя снимки се вижда със зам.главния прокурор Борислав Сарафов и с друг известен адвокат, спряган, че гравитира около Делян Пеевски - Момчил Мондешки, б.р.). Затова и с него се занимава най-ниското ниво - Софийската районна прокуратура.

Според СРП той вече е обвиняем по два текста от НК - за принуда и за незаконни СРС:

"чл. 339а: Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация..." и т.н.

Между другото, по същия член прокуратурата до неотдавна водеше и разследването за прословутите снимки с пачки и кюлчета в спалнята на Бойко Борисов, т.е. - насочено към този, който е изготвил кадрите, а не по фактологията.

Днешното съобщение на държавното обвинение е с отворен финал:

"В случай, че в хода на досъдебното производство се съберат доказателства за друго извършено престъпление, обвинението ще бъде прецизирано и ще се прецени налице ли са основания за привличане към наказателна отговорност на други лица."

Масирана акция на прокуратура и полиция от вчера в "Драгалевци" бе насочена срещу "офис" на Еврото, както и на друг герой, споменаван в последните две години - Размиг Чакърян - Ами.

Според медии Петьо Петров се е изплъзнал буквално в последния момент на издирващите го.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев качи в създадения си неотдавна фейсбук профил исторически материал за операция "Чисти ръце" в Италия. И написа:

"Време е в името на България".

Ето и оригиналното съобщение:

Съобщение на Софийска районна прокуратура

Във връзка с големия медиен интерес, относно съвместната акция на Софийска районна прокуратура и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, проведена на 30.05.2023г. на няколко адреса в гр. София, съобщаваме следното:

На 29.05.2023 г. Софийска районна прокуратура се самосезира след разпространена информация в медиите, касаеща извършени престъпления по чл. 143, ал.1 и по чл. 339а, ал.1 от НК. По случая е образувано досъдебното производство за това, че от 2018 г. до 29.05.2023 г. в гр. София, различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като за това е употребено заплашване, както и за това, че за посочения период без надлежно разрешение, което се изисква по закон, е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

По досъдебното производство към наказателна отговорност е привлечен П.П., но постановлението за привличане към момента не му е предявено, тъй като въпреки проведените оперативно-издирвателни мероприятия, местонахождението му не е установено. Обвиняемият е обявен за общодържавно издирване.

До момента в хода на разследването са извършени множество действия – разпитани са свидетели и са извършени претърсвания и изземвания на различни адреси на територията на гр. София. Предстои назначаване и изготвяне на множество експертизи, както и разпити на още свидетели.

В случай че в хода на досъдебното производство се съберат доказателства за друго извършено престъпление, обвинението ще бъде прецизирано и ще се прецени налице ли са основания за привличане към наказателна отговорност на други лица.

Разследването по случая продължава.