СИМОНА РУСЕВА

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас (40 г.) е известен с крайно левите си убеждения и революционен плам. Негов идол е Че Гевара.

Днес той предложи съставянето на коалиционно правителство на Панос Каменос (49 г.), крайно десния лидер на партията “Независими гърци”. Тя е известна като АНЕЛ – абревиатура от гръцкото наименование Anexartiti ellines).

“Сириза” спечели 149 депутатски мандата, с два по-малко от необходимото мнозинство да управлява. АНЕЛ – 13 депутата.

Тази партия се пръкна от отцепници от консервативната “Нова демокрация” на досегашния премиер Андонис Самарас. След като Каменос беше изключен от “Нова демокрация”, на 24 февруари 2012 г. той основа АНЕЛ.

Какво обедини коренно различните Ципрас и Каменос? Със сигурност не на последно място ненавистта към Германия и неотстъпчивостта на канцлерката Ангела Меркел по провеждането на реформи в Гърция.

По време на предизборната кампания през януари Каменос изрече: “Ние нито сме страхливци, нито ни е обхванала паника. Терорът идва изключително от страна на Самарас, на госпожа Меркел и на господин Шойбле (германската канцлерка и нейният финансов министър – б. а.).” И още – Гърция била “окупирана” от кредиторите и най-вече от Германия. Ето защо страната трябвало най-сетне да се освободи от тези окупатори и в никакъв случай да не погасява дълговете си към тях.

По-рано, през септември 2014 г., визирайки икономическата криза,  Каменос изрече: “В тази война те твърдят, че ние не сме претърпели загуби, но не са ли жертви 6000-те гърци, които се самоубиха? Жертви на новия райх Германия са също двата милиона безработни и три милона без здравни и социални осигуровки.”

Каменос се обявява и за изгонването от Гърция на нелегалните имигранти, както и срещу това страната да се превърне в държава на много култури. Ципрас обаче иска да пристигнат повече чужденци.

“Независимите гърци” залагат и на твърд конфронтационен курс спрямо Турция заради спора по континенталния шелф в Егейско море. Те не дават и дума да се издума Македония да се нарича така, както северната гръцка провинция, и искат Скопие овреме да си измисли ново име на държавата.

Ципрас и Каменос са коренни противоположности и по отношение на църквата. Ципрас е атеист. Той живее с любимата си, от която има две деца без брак. Врече се и като дойде на власт да забрани всички църковни символи в училища и обществени сгради – разпятието и икони.

Каменос е дълбоко вярващ християнин. Негови светини са родината, православието и семейството.

Двамата в новия управленски впряг действително са коренно различни – по убеждения и политически виждания. Не се изключва сериозен сблъсък и по данъчната политика. “Сириза” настоява за данъчни облекчения на средните и бедните слоеве от населението и по-високи налози за богатите. “Независимите гърци” се обявяват за облекчения с цел привличане на инвеститори.

Ципрас се закани да пълни дупки в хазната с високи налози спрямо корабните магнати. Каменос обаче като бивш заместник-министър на корабоплаването едва ли ще се съгласи да посегне на предишни свои благодетели, твърдят наблюдатели.

Ще го бъде ли този управленски впряг на ястреб и революционер?

“Сириза” много добре знае, че въпреки изборния си успех, не обединява болшинството гърци. Ципрас ще трябва да отстъпи от част предизборните си обещания с алиби, че в коалиция трябва да се правят компромиси.

Май ще стане като в предизборния клип на партията “Независими гърци”. В него е показано момче на име Алексис по време на игра. То кара влак с превишена скорост и локомотивът дерайлира. Поглежда към Каменос и пита: “Бихте ли ми помогнали?” Каменос отговаря с бащински тон: “Когато си на път, винаги трябва да следиш скоростта. Само в такъв случай влакът ти няма да дерайлира.”

Дали поуката не е, че Каменос ще се опита да вкара в релсите напористия Ципрас?