Според вътрешноведомствен документ на Държавния департамент на САЩ, видян от Ройтерс, някои високопоставени служители са уведомили държавния секретар Антъни Блинкън, че не намират за "достоверни или надеждни" уверенията на Израел, че използва предоставените от САЩ оръжия в съответствие с международното хуманитарно право. Други длъжностни лица са подкрепили позицията на израелското представителство, посочва обаче агенцията, предава БТА.

Съгласно Меморандума за национална сигурност, издаден от президента Джо Байдън през февруари, Блинкън трябва да докладва на Конгреса до 8 май дали намира за достоверни уверенията на Израел, че използването на американски оръжия не нарушава американското или международното право.

Към 24 март поне седем дирекции на Държавния департамент са изпратили своите материали за първоначален вариант на вътрешноведомствен документ, който да бъде представен пред Блинкън. Представените материали дават представа за разногласията в Държавния департамент относно това дали Израел нарушава международните хуманитарни закони в Газа, коментира Ройтерс.

"Някои подразделения в департамента предпочитат да приемат уверенията на Израел, други ги отхвърлят, а трети не заемат никаква позиция", заяви американски служител.

В съвместното становище на четири дирекции – "Демокрация, човешки права и труд", "Население, бежанци и миграция", "Световно наказателно правосъдие" и "Международни организации" - се изразяват "сериозни опасения относно неспазването" на международното хуманитарно право от страна на Израел по време на войната в Газа.

В оценката на четирите дирекции се казва, че уверенията на Израел не са "нито достоверни, нито надеждни". В нея се посочват осем примера за израелски военни действия, които според служителите повдигат "сериозни въпроси" относно потенциални нарушения на международното хуманитарно право.

Сред примерите са многократни удари по защитени обекти и гражданска инфраструктура, "безпричинно високи нива на причиняване на вреди на цивилни с цел постигане на военно предимство", недостатъчно предприемане на действия за разследване на нарушенията или за привличане под отговорност на отговорните за нанасяне на значителни вреди на цивилното население, както и "убийства на хуманитарни работници и журналисти с безпрецедентни темпове".

В оценката на четирите бюра се посочват и 11 случая на израелски действия, които според служителите "безпричинно ограничават хуманитарната помощ", както и случаи на налагане на "изкуствени ограничения" на инспекции и многократни нападения срещу хуманитарни обекти, които не би трябвало да бъдат поразявани.

Във включена в документа информация от Службата на специалния пратеник за наблюдение и борба с антисемитизма и посланик на САЩ в Израел Джак Лю обаче се казва, че службата оценява уверенията на Израел като надеждни и достоверни, заяви пред Ройтерс друг американски служител.

Правната дирекция на Държавния департамент "не е заела позиция по същество" относно достоверността на израелските уверения, каза запознат с въпроса източник.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви, че ведомството не коментира изтекли документи.

"По сложни въпроси държавният секретар често чува разнообразни мнения в рамките на департамента и взема под внимание всички тези мнения", каза Милър.