"Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено" се превърна в слоган на преговорния процес между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" за съставяне на правителство. И макар още снощи да бе сглобен проектокабинет между двете формации, който като да изглеждаше окончателен и готов за изпълване на мандата, оказа се, слоганът още е в сила. Евентуалният бъдещ състав на Министерския съвет все още не е окомплектован, вероятно е да има промени "в движение", преди крайния срок за връщане на мандата, научи Клуб Z.

Както е известно ГЕРБ и ПП-ДБ два дни обсъждаха структурата и състава на кабинета, като в основата му бе оповестения преди месец проектокабинет "Денков". Част от имената бяха сменени, някои дори два пъти, но сега брожения има срещу няколко титуляри от неофициалния състав, спряган до късно снощи. От ГЕРБ не били съгласни с номинацията за министър на правосъдието. Това се оказва и най-спорната кандидатура, научи Клуб Z.

Както е известно, във вариант номер едно за кабинет на обединението за титуляр бе номиниран Милен Матеев, бивш депутат от ПП и бивш председател на комисията по правни въпроси по времето на кабинета "Петков". Междувременно поканена е била и юристката Екатерина Михайлова, но тя отклонила поканата. Така късно вчера бе решено номиниран да бъде Емил Дечев. Дечев е зам.-министър в момента (на служебния министър Крум Зарков), бе зам.-министър и на Надежда Йорданова (ДБ) в последното редовно правителство. 

Спорна била и номинацията за министър на транспорта. Става въпрос за бившия депутат от "Промяната" Георги Гвоздейков. Гвоздейков стана директор на закритото дружество за "въздушните линейки" - "Хели Мед Сървиз", като влезе в сблъсък със служебния кабинет заради това. Бившият депутат обаче си тръгна от миналия парламент, съпроводен от обвинения от страна на ГЕРБ, че подава оставка от НС, за да оглави "Хели Мед" - пост, създаден за човека, а не обратното. Гвоздейков бе номинацията на обединението за ресорен министър още в първия вариант на кабинета "Денков".

Брожения между ГЕРБ, ПП и ДБ има и по отношение на номинацията за министър на иновациите и разтежа. Там от обявяването на кабинета "Денков" насам за титуляр бе предложен бившият ресорен министър - едно от знаковите лица на "Промяната" - депутатът Даниел Лорер, който бе под въппрос вчера. Вечерта стана ясно, че е сменен - с номиниираната от ГЕРБ за същия пост в проектокабинета "Габровски" - Милена Стойчева.

Както Клуб Z писа, отдавна в зелените среди има брожения и срещу номинацията за екоминистър - Юлиан Попов. "Зелено движение", част от ДБ, не получи този път Министерство на околната среда и водите, което в последния редовен кабинет бе оглавено от бившия съпредседател на партията Борислав Сандов, който бе и вицепремиер. Недоволството по отношение на Попов, който е бивш ресорен министър в служебното правителство на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев, идва от природозащитните среди и се корени в отношението му от тогава по проблемите в Национален парк "Пирин" и концесията на "Юлен" в Банско. "Зелените" все пак получиха свой представител в кабинета "Денков-Габриел" - Зарица Динкова за министър на туризма. Нейният професионален опит обаче не се свързва с тази сфера, като от формацията настояват все пак да вземат МОСВ. Възможно е и Динкова да отпадне от окончателния състав.

Кога ще се върне мандатът

Преговорите по състава на правителство продължават и днес в парламента. Това поставя въпроса кога ще бъде върнат мандатът. Крайният срок по конституция е 17 ч. в понеделник. По информация на Клуб Z съпредседателите на ПП Асен Василев и Кирил Петков настояват мандатът да бъде върнат още днес, което обаче предпоставя изчистване на кадровите въпроси със спорните министри. От ГЕРБ настояват да се върне в крайния срок, в понеделник следобяд, като кабинетът се гласува на извънредно заседание на парламента във вторник. Един от мотивите, които изтъкват от партията на Бойко Борисов е, че така няма да има време вече окомплектованият състав и отделните министри в него, да бъдат подлагани на атаки от противниците на съставянето на редовно правителство през целия уикенд. 

По последна информация е отпаднала идеята, която циркулираше вчера в парламентарната група на ПП-ДБ, за неприсъствено връщане на мандата изпълнен - като опит Радев да бъде унижен, както той унижи обединението при връчването му в понеделник. 

Късно снощи Радев се прибра от Молдова, а днес по обяд се озова във Варна, като не е ясно кога ще бъде в София, в случай, че ГЕРБ и ПП-ДБ все пак решат да върнат пълната папка днес.

Очаква се папката с проектосъстава да бъде връчана на Радев и от Денков, и от Мария Габриел (ГЕРБ), която, според договорката, ще поеме премиерския пост от Денков след първото деветмесечие на съвместното управление.

Мандатът обаче ще бъде върнат тогава, когато формациите се договорят окончателно за персоналния състав на МС. На практика към момента няма и официално обявени от ГЕРБ и ПП-ДБ имена, само неофициален "теч на информация".

Подкрепата

Както стана ясно, гласуване на кабинет ще има другата седмица, или на извънредно заседание, или на редовното такова в сряда. Изненади не се очакват, въпреки че в НС се породиха слухове за фракция в групата на ГЕРБ, водена от "опозиционера" Делян Добрев, която ще гласува "против". Така започнаха сметките ще мине ли кабинет, ако въпросната група е голяма. По информация на Клуб Z обаче такава "опасност" няма. Добрев е получил благословията на лидера да гласува "по съвест" (Бившият енергиен министър заяви, че по-скоро ще си отреже ръката, отколкото да гласува "за" кабинет с обединението). 

В допълнение днес подкрепа дойде от Движението за права и свободи. Това се случи след среща в стаята на ДПС с лидера Мустафа Карадайъ, в която участваха Мария Габриел, Томислав Дончев, Десислава Атанасова, Кирил Петков, Христо Иванов, но и знаково - Делян Пеевски. Обявено бе, че тя е за търсене на подкрепа за мнозинство за промяна в конституцията, но след края й Карадайъ даде кратък брифинг пред журналисти, че ДПС "няма да пречи" за избора на правителство. Това означава, че или ще подкрепи, или ще отсъства от залата (Кабинет се избира с 50 плюс един от присъстващиите, а не със 121 гласа, т.е. повече от половината народни избраници). Така дори и да има гласове "против" или "въздържал се" в състава на ГЕРБ, ПП и ДБ, то Движението на практика би могло да ги блокира.

Пеевски в преговорите

Днес ролята на ДПС бе доста подчертавана в хода на днешния ден на преговори в парламента, и по-специално на Пеевски. След като първо от ГЕРБ, ПП-ДБ бяха на среща в стаята на Движението, изведнъж Карадайъ, Йордан Цонев и Пеевски влязоха в стаята на председателя на НС, където се водят преговорите между двете първи парламентарни сили, което се случи демонстративно пред погледите на събралите се отпред представители на медиите. Но никой не коментира нищо по-различно от това, че се говори за конститунционното мнозинство. Влизането и излизането на представителите на ДПС, начело с до вчера враг номер едно на либералната общност, продължи цял ден.