Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност Кристиян Христов за незаконно използване на техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. Записвал срещи на Петьо Петров-Еврото с "различни български граждани и магистрати". Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1000 лева, както и забрана за напускане на пределите на България. Това съобщиха от прокуратурата в събота следобед.

Кристиян Христов, който беше задържан в четвъртък от прокуратурата малко преди да даде обявена като извънредна пресконференция в БТА, е смятан за близък до Петьо Петров, известен и като Еврото. Христов, замесен в аферата "Осемте джуджета", е познат и като фиктивния собственик на "Изамет". „Осемте джуджета“ отвътре и порочните методи за овладяване на съдебната система“ - така беше обявена темата на пресконференцията му.

Преди да бъде задържан от полицията по нареждане на прокуратурата той все пак успя да говори пред бТВ като представи версия, твърде различна от тази, която бившата съпруга на Еврото Любена Павлова разказа пред Антикорупционния фонд. Павлова акцентира особено върху името на шефа на следствието Борислав Сарафов в "своите разкрития" като близък до Петьо Петров и до схемите за купуване на магистрати и полицаи в "Осемте джуджета". Според нея заплашителното писмо с цитати от Мечо Пух, с което на Гешев се напомня да си подаде оставката, било написано в стила на бившия ѝ съпруг. 

Според версията на Христов самата Павлова след един момент често била виждана в компанията на главния прокурор Иван Гешев. Пред телевизията той казва още и че се страхува за живота си. По думите му познавал бившата съпруга на Петров - Любена, откакто бил вербуван да участва в „платени контрапротести”. 

Заработил с жената на Петров първо от лекомислие, а после под заплахи. Изпълнявал различни задачи, според него - по принуда.

„Да снимам най-различни хора разни хора по заведения - магистрати, служители на МВР и политици, снимам ги в срещи, в които не би трябвало да са", уточнява той.

Пак по негови твърдения Любена започнала често да се вижда с едно лице - "на по-късен етап разбрах кой е, едно лице, което стана известно - Иван Гешев“.

Мъжът разказва още, че организирал побой над младеж и палеж на цех близо до София отново по чужди нареждания.

От Софийската районна прокуратура съобщават днес още и че по същото досъдебно производство Петьо Петров е обявен за издирване чрез Европол и Шенгенската информационна система (ШИС). Чрез ШИС се търси и детето на Еврото. За него майка му Любена Павлова-Петрова казва в интервюто, че не го е виждала от повече от година, не знае къде се намира, защото бившият ѝ съпруг го укрива от нея.

Ето и официалното съобщение: 

За периода от 25.05.2018 г. до 30.05.2023 г. на различни места на територията на София, обвиняемият К.Х. без надлежно разрешително, което се изисква по закон, е използвал специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация – престъпление по чл. 339а, ал.1 от Наказателния кодекс. В хода на разследването е установено, че К. Х. е записвал срещи на обвиняемият П. П. с различни български граждани и магистрати.

На К.Х. е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1000 лева, както и забрана за напускане на пределите на България.

Междувременно по същото досъдебно производство, обвиняемият П.П. е обявен за издирване чрез Европол и Шенгенската информационна система (ШИС). Чрез ШИС обявено за издирване е и детето на П.П. Разследването по случая продължава, информират още от СРП.