С пълно единодушие от 19 гласа "за" ВСС стартира втора процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Тя е по предложение на четирима от Прокурорската колегия на съвета и касае изказванията му за "политическия боклук" от брифинга на 15 май. Четиримата прокурори преценяват, че така Гешев е извършил „действия, които накърняват престижа на съдебната власт“ - едно от конституционните основания за импийчмънт.

Така днес Пленумът трябваше да се събере, за да обсъди основателно и допустимо ли е предложението им, според собствените им правила за "импийчмънт", които кадровиците създадоха.

В началото на заседанието в ярко политическа реч главният прокурор Иван Гешев каза, че това, което се случва срещу него, е "сталинизъм", че се връщат много страшни времена, направи аналогия с нацистка Германия и че ще се къса живо месо. 

Гешев взе думата, но не за да говори по същество за правни норми. Обяви, че понеже ставащото е свързано "с моралните аспекти, свързани със съдебната власт и демократичните ценности", не може да бъде ограничаван за какво ще говори.

Защото зад процесите прозирали "опити за овладяване на съдебната власт и тяхното превземане".

"За мен е ясно, че най-вероятно зад това седи политическото влияние на партия ГЕРБ - както беше посочно при разговора ми с г-н Стоев", каза Гешев, посочвайки тайния запис, който пусна от неформален разговор с член на ВСС, който идва да го натиска да подаде оставка под давление на "Банкята".

"Най-вероятно това, което се случва, е опит за превземане на съдебната власт  и ще кажа още - тоталитарен преврат.

От хора, които са безпринципни и чието неуважение към правото и конституцията са фрапантни.

Те казват и най-вероятно се готвят за нещо, което прилича на кървави чистки."

Асоциирайки се с цялата съдебна система, той каза, че авторите са "хора, които искат да изтърбушат нашата съдебна система и да подчинят прокурори, съдии и следователи на нелегитимни – може би политически и олигархични интереси".

Но ги заплаши:

"Това може да стане обаче само през труповете на тези хора, които са загинали... (после се поправи) - че са наследници на онези, които са загинали.

Това ще са много хора, които няма да го допуснат според мен. Тук става въпрос за европейски и морално-етични ценности на всеки българин."

Макар че всъщност процедурата е задействана точно заради езика му, Гешев продължи да говори, че сегашните му опоненти "яхат (държавността), все едно им е бащиния". И видя саморазправа с враговете им.

"Това прилича на най-лошия сценарий за България към този момент", загрижен бе главният прокурор.

И защити Румен Радев:

"Сега искат съдебната система. Скоро ще искат може би и президента, когото сега наричат с какви ли не имена. Което показва политическия им морал."

Гешев посочи кой е основният противник в момента:

"Това прилича на превзета държава - моделът на един бивш министър-председател, защото - както казва народът - и те искат да имат шкафчета" (всъщност за 3 години и половина мандат прокуратурата не си мръдна пръста да разследва "шкафчетата" - това изненадващо стана в последната седмица, след като избухна войната с Бойко Борисов, б.р. на Клуб Z).

Защо бързате, попита той вносителите на предложението.

И още:

"Това не е право - а прилича, ще го кажа, на сталинизъм. И се връщаме към едни други години - това е моя лична оценка, на която имам право.

Ок, вие не ме харесвате, някои полтици не ме харесват. Това ли е най-важното в страната - да защитят един бивш министър-предесдател Борисов, като премахнат този, който се стреми да свърши работата" (същото може да се каже и за делото "Барселонагйт", което бе възкресено в последните дни след години на хибернация, б.р.).

И Гешев, както и Борислав Сарафов преди няколко седмици, заговори, че вадел „кирливото бельо“.

Главният прокурор каза още, че няма да се откаже от своята мисия, защото неговата религия е страната ни, родината ни и справедливостта“ и че "само делата имат значение".

"И не мислете, че след като минат през прокуратурата, няма да дойдат и за вас", каза Гешев, асоциирайки със стихотворението за фашистите.

Доста изненадващо, не някой от обичайните "опозиционери" от съдийската колегия удари главния прокурор, а Огнян Дамянов. Макар че той не е от вносителите на обсъжданото днес второ предложение за импийчмънт, е сред първите шестима. 

Г-н Гешев, искането е насочено срещу вас, в качеството ви на главен прокурор. То не е насочено срещу българската прокуратура.

Нищо не пречи на българсикте прокурори да продължават да изпълняват задълженията си... Защото нищо не им пречи нито в процесуален, нито в материален, нито в конституционен аспект.

В тази връзка ви призовавам – както и в една друга декларация – не използвайте ресурса на Прокуратурата в това поризводство (срещу него, б.р.). Това производттво, каквото и да е то - е насочено срещу вас в качеството ви на главен прокурор.

Всякакви други твърдения – че това пречи на ПРБ да се бори с престъпността, дали имало "чисти ръце" или други операции, са неотносими към този въпрос. И целят единствено да разводнят този дебат."

Нещо повече - от думите на Огнян дамянов се разбра, че и той е сред челновте на ВСС, които много изненадващо получиха призовки от Върховна касационна прокуратура след като инициираха процедура срещу него. Макар, че му стана интересно - какво е това производство, по кото ВКП е първа инстанция.

Дамянов напомни, че от 3 октомври главният прокурор е направил 17 искания по различни въпроси към разни органи на ВСС. "Което означава, че той ги е приемал за легитимни".

Така съветът не се съобрази с искането на адвокатката на Гешев - да бъде спряно производството, докато КС се произнесе по питането на самия главен прокурор - легитимен ли е Съветът, като работи с изтекъл мандат.

Двамата опитаха и да принудят четиримата вносители да си направят отвод - нещо, което също не стана.

Не мина и възражението на Гешев - че има натиск "от трети лица" върху Йордан Стоев и Георги Кузманов.

Напротив - освен Огнян Дамянов, и другите вносители декларираха, че никой не им е въздействал или принуждавал против волята им.

Следащата стъпка на Съвета е двете страни - и вносителите, и Гешев да направят свои доказателствени искания за предстоящото обсъждне на "импийчмънта" по същество. То трябва да се случи до една седмица.

Кога обаче ще стане това не е много ясно, тъй като Гешев обяви, че е канен в Европейския парламент другата седмица.

По-късно следобед Съветът гласува и да се обединят в едно двете производства срещу главния прокурор: първото - за това, че наредил мистериозен израелски експерт да оглежда мястото на "атентата" срещу него, и второто - за уронване на престижа на съдебната власт, което се обсъждаше днес.