Мистериозният израелски експерт, който по мистериозен начин се е озовал на мястото на още по-мистериозния атентат срещу главния прокурор Иван Гешев на 1 май, ще бъде изслушан.

Това прие днес Пленумът на ВСС, макар и със сравнително крехко мнозинство - 11:7.

Вместо това Съветът няма да изслуша Николай Гълъбов - председател на Федерацията на ционистите в България - за целите, срока и изобщо подробностите за поканата и пребиваването на израелския експерт у нас.

Всичко това Пленумът на ВСС прие в рамките на процедура, в която се запозна с доказателствените искания около "импийчмънта" срещу Гешев.

Клуб Z напомня, че пребиваването на израелския експерт на местопроизшествието е ключов въпрос в първото искане за отстраняване на Гешев, постъпило на 12 май от 6-има членове на Прокурорската колегия на ВСС. Те смятат, че това е един от конституционно постановените поводи за импийчънт - грубо нарушение на служебните задължения, защото обвинител № 1 устно разпоредил на Ясен Тодоров и той довел експерта край атентата на пътя Боровец-София (забавен елемент внесе преди време разкритието на министър Иван Демерджиев пред парламента - че "експертът" е кацнал в страната ни около 95 мин преди самия атентат, б.а.).

Другата страна твърди, че Тодоров случайно обядвал с израелския експерт, когато се разчуло за атентата и чужденецът сам изявил готовност да погледне.

Днес не надделяха аргуменитте - как ВСС ще установи кой е този човек и как ще го викне. Както и бе подминато изказването на Боян Новански по съществото на темата: че никой не отрича, че на място е имало израески експерт - въпросът е докъде е стигнал. 

Големите отсъствия

Нито Иван Гешев, нито адвокатката му Радостина Томова, която той е ангажирал за процедурата по "импийчмънт" пред ВСС, дойдоха днес на заседанието.

Пленумът бе насрочил заседание с една точка дневен ред - да обсъди по същество първото искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

Оказа се, че главният прокурор прилага две заповеди, както и няколко други неща. Първо той се самокомандирова от 30 май до 2 юни на важна конференция в Бургас. Пресцентърът му обилно разпространява снимки оттам.

Това откровено ядоса Атанаска Дишева от Съвета, която се усъмни - дали пък някои панели или части от конференцията (срещу трансграничната престъпност, пране на пари и т.н.) не могат да минат и без присъствието на главния прокурор - с оглед важността на процедурата във ВСС.

От друга страна, тъй като на масата възникна опция -  да се отложи за понеделник изслушването, втората заповед, представена от главния прокурор бе, че... излиза от 5 до 10 юни "платен годишен отпуск".

Адвокатката му Томова пък е представила амбулаторен лист (факт, който също предизвика дискусия, защото не е болничен), че й трябва домашно лечение.

Тя обаче изезе с три предложения на кадровиците в молбата си:

1. Да се отложи заседанието. Нещо, което не събра мнозиство - само 4-ма гласуваха за отлагане.

2. Да се спре изобщо производството пред ВСС, докато не се произнесе Конституционният съд. 

Това - по повод искането на Гешев от понеделник, с което пита КС - дали ВСС изобщо е легитимен да го сменя, след като е изтекъл мандатът му.

Това пък предложение изобщо не събра подкрепа, тъй като законът е категоричен: всяко административно производство наистина се спира, но ако КС вече го е допуснал за разглеждане (а не само да е образувал дело). Както и че това касае закони и др. нормативни актове, които се атакуват, а не питане до конституционалистите.

Главният прокурор обаче е депозирал по това производство и 11 доказателствени искания. Такива има и другата страна - вносителите на предложението срещу него.

Сред исканията на Гешев бяха да викнат и изслушат пред Съвета зам.-шефа на следствието Ясен Тодоров, шефа на сдружението на ционистите в България, самия израелски експерт, а още - да се пита за текущото производство Софийската градска прокуратура (делото е за тероризъм - затова е там), да се открият полицаите и следователите, които са получили сигнала, кои са били на огледа и мн.др.

Затова именно третото предложение на адвокатката му бе: Съветът да се произнесе по постъпилите доказателствени искания още днес. Въпреки отсъствието на двамата.

Именно това и приеха кадровиците - да направят дибата по доказателствените искания още днес. Пък после и двете страни могат да оспорват, да правят нови искания и т.н. Отделен въпрос е, че на места се преплитат темите - с второто искане на 4-ма от прокурорската колегия за импийчмънт и дори не се знае дали другата седмица няма двете производства да се обединят.

Никой от кадровиците не се възпротиви по някои от основните теми: да се викнат и изслушат Борислав Сарафов - подател на първоначалния сигнал срещу Гешев, и Ясен Тодоров - който бива обвиняван, че по разпореждане на главния е довел "израелския експерт". Единодушно се прие и да се привикат дежурните от НСлС, които са се занимавали със сигнала и атентата. Макар и сле ддебати, ще бъдат викани и прокурори - или прокурор, които водят пряко разследването.

А също бе прието да се присъединят няколко заповеди на главния прокурор - за отпуски и делегиране на правомощия, докато го нямало.

Ако се съди по подадените досега заявки - Гешев ще твърди, че няма как да е нарушил задълженията на главния прокурор, тъй като... не е бил такъв - от 24 април до 17 май той подписал заповед, че отсъства и го замествал Борислав Сарафов.

Доказателствени искания направиха Атанаска Дишева и Вероника Имова от самия ВСС.