За да има ефективни социални политики, политиците трябва да търсят контакт с хората, които са на терен. Това е философията на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който разказа в подкаста "Да подредим града" за успешните социални инициативи на общината от последната година.

Когато става дума за деца със специални образователни потребности, това са най-често родителите им и те нямат особено доверие и вяра в държавата или общината, обяснява той. Затова след спортно събитие на "ПараКидс" в "Орландовци", Георгиев остава още половин час, за да говори с родителите.

"И им казах - аз не съм дошъл тук, за да се снимаме, да си тръгна и нищо да не се промени. Затова елате другата седмица на "Московска", и пригответе един списък със задачи - за мен и моите колеги. "

Това става началото не на еднократна инициатива, а на нов комплекс от градски политики и нови стандарти, обяснява шефът на СОС.

Децата със синдром на Даун, и тези с други специални образователни потребности имат редица проблеми - липса на достъп до спортни съоръжения, липсата на програми за интеграция, и най-вече - проблеми с приемането в обществото.

"Предвидихме 200 000 в бюджета, които не са малко за такава програма - която финансира и подпомага различните организации в града, които се занимават с това. Приехме решение, с което отворихме за достъп общински спортни обекти, клубове, за достъп на младежи със спортни потребности, когато те са картотекирани и има специалист, който да работи с тях. Разширихме списъка със спортни обекти, за да може повече от различните деца да ги ползват."

Ключови са хората в организациите като "ПараКидс", Фондация „Светът на Мария“, „Момичетата от града“, Фондация „Воден път“ и много други.

"Запознахме се с изключителни хора. За 3 години в общината не помня някой да ми е правил толкова голямо впечатление като хората, които работят с тези специални деца. Очевидно не заради заплащането, защото то е оскъдно. Тук ще включим различни клубове, различни организации, които ни помогнаха да проведем няколко изключително важни кампании, обучения, спортни състезания."

Друга съществена социална инициатива е програмата на общината за безплатни GPS устройства за хората с Алцхаймер и деменция.

Затова екипът на Георгиев е потърсил добри практики във Великобритания и САЩ, и сега вече са предоставени такива устройства на 30 семейства - включително хора с начална фаза на деменция, за да им се помогне отрано.

"След предоставяне на епикриза предоставяме напълно безплатно смарт устройства - часовници или други подобни. Те на първо място имат проследяващи функции. Задава се зона за сигурност, при напускане на зоната близките получават известия - знаят къде са те.

И нещо ново - възможността за принудително обаждане, така че, да речем, сина на болния се обажда, той не му вдига телефона, но благодарение на тези устройства можем да форсираме обаждане, така че болният да чуе гласът на своя близък, да се успокои, и ако има до него други хора, да помогнат."

А след случая със Сашко от Перник СОС е решил да разшири програмата - и тя да бъде отворена и към децата със СОП.