Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев е сред възможните кандидати за кмет на София на "Продължаваме промяната-Демократична България", потвърди самият той в ефира на Нова ТВ. Новорегистрираната партия, доскоро гражданска организация, води активни преговори с ПП-ДБ за общо явяване на местните избори.

"Аз съм със сигурност един от кандидатите за кмет на София. Много по-важно за нас е какво бихме могли да свършим в София, какви биха били решенията на проблемите и как бихме ги направили, отколкото кой ще бъде председател на Общински съвет, кмет или общински съветник”, каза Бонев.

Но призна, че за момента няма подписано коалиционно споразумение и детайли за това как ще работят заедно за местния вот. И постави условие - да не се допусне "София да стане заложник на националната политика".

"Ако например се постави условие - не критикувайте толкова много ГЕРБ, защото може да разклати националното управление, ние ще излезем от каквато и да е колаборация с ПП и ДБ."

Бонев заяви, че на "Спаси София" не им харесва общия кабинет на трите партии, макар и да разбират мотивите за него:

"На нас не ни харесва колаборацията с ГЕРБ, защото ГЕРБ са всичко, което ние не сме. Много е трудно да приемем, че подобен тип колаборация се получава, макар и на национално ниво. Нашият основен проблем, който се случва на национално ниво е липсата ни на доверие към ГЕРБ – една партия, която толкова години управлява държавата и не успя да осигури електронно управление, регулатори, които защитават законите, а не са проводник на нечии персонални или бизнес интереси, изведнъж се обръща на 180 градуса. Не вярвам в политически катарзис, особено на ГЕРБ."

И даде примери от последните години в София - неспазените обещания да има места в детските градини, явлението "ремонт на ремонта" и слабия контрол върху строежите в столицата като цяло.

Той не пропусна и да коментира детайли от изтеклия запис от Националния съвет на ПП - като отбеляза, че не е нужно при смяната на едно управление да се сменя и цялата администрация, защото има "изключително можещи хора там".